Drveni most u Gaju: Nije ograđen, a propada

Prilaz na drveni most
(FOTO: Mario Barać)

12.04.2013. | Mario Barać
Pregleda: 3394

Nekada zlokobni, takozvani Trdakov zavoj u mjestu Gaj kod Lipika, na županijskoj cesti 4236, obnovljen je prije desetak godina sredstvima Županijske uprave za ceste, a u sklopu tih radova odrađena je i izgradnja novog pješačkog mosta s kojim stanovnici ovog naselja i danas imaju problema.

Most sa 6 stepenica

Vjerojatno zbog prevelike visinske razlike most je izveden na način da je prilaz sa sjeverne strane u razini pješačke staze, ali je prilaz sa suprotne južne strane napravljen sa čak 6 stepenica. Takva izvedba mosta predstavlja probleme ljudima koji koriste stazu, posebno starijima i slabije pokretnima, ali i primjerice majkama s kolicima. Zbog toga je odmah do ovog pješačkom mosta, obnovljen postojeći koji su nekada radili sami mještani, na kojem su nam metalnu konstrukciju bile postavljene drvene podnice.


Neprohodan i opasan


Vremenom se drvo potrošilo u istrunulo pa je taj most danas potpuno neprohodan i neupotrebljiv, ali nije zapriječen prilaz na njega pa, osim što vrlo ružno izgleda, predstavlja i opasnost da na njemu netko nastrada.



U Gradu Lipiku su upoznati s ovim problemom i, prema riječima komunalnog redara Zvonka Novokmeta, postoje dvije ideje za rješavanje ovog problema.

– Lani je naša radna grupa bila na mostu i premjerila ga, tako da imamo podatke koliko je drveta potrebno za njegovu obnovu. Jedna od ideja je da na postojeću metalnu konstrukciju navarimo metalne nosače i zamijenimo uništene daske.

Niveliranje – jedno od rješenja

- Ipak, ovo je kratkotrajna varijanta jer bi drvo ponovno nakon nekog vremena propalo pa je realnije i dugotrajnije rješenje da na mostu sa stepenicama napravimo niveliranje tog dijela i stepenice popunimo betonom. Ponavljam da su obje varijante još u fazi ideje i nismo definirali način kako ćemo riješiti taj problem, ističe Novokmet.

Mještanin Gaja Tomislav Strganac tvrdi da već godinama upozorava na taj problem, a na njega je ukazivao i kao gradski vijećnik.

Biciklisti u najvećoj opasnosti

– Takve ideje slušam već četiri godine i još uvijek se nije napravilo ništa. Ovo je jako opasna stvar jer oni koji ne mogu koristiti most sa stepenicama, da bi prošli taj dio moraju izaći na cestu u sam zavoj. To je posebno opasno za brojne bicikliste i mora se nešto napraviti po tom piranju dok se nekome nešto nije dogodilo, tvrdi Strganac.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI