LAG Zeleni trokut: Cilj je uključiti građane u ruralni razvoj

Igor Matek, upravitelj LAG-a Zeleni trokut
(FOTO: Mario Barać)

04.04.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4822

U Lokalnoj akcijskoj grupi „Zeleni trokut“ zajedničke su interese pronašli gradovi Pakrac, Lipik i Novska. Ona ima za cilj aktivno uključiti građana u kreiranje ruralnog razvoja na kojem se bazira i Lokalna razvojna strategija ovoga kraja.

Predstojeće aktivnosti LAG-a predstavio nam je Igor Matek, 40-godišnji magistar agronomije iz Pakraca koji je od 4. ožujka izabran za upravitelja LAG-a "Zeleni trokut".

Pripremljena dokumentacija za prvi natječaj


- Do kraja lipnja je takozvano prijelazno razdoblje, ali smo već u pripremi za natječaj IPARD, mjera 202 - provedba lokalnih razvojnih strategija gdje ćemo se natjecati za financijska sredstva. U Hrvatskoj ima 56 LAG-ova, 30 projekata će biti odobreno, mi imamo pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju i prijavljeni smo za sudjelovanje na natječaj gdje je moguće dobiti maksimalan iznos od 400.000 kuna, ističe Matek.


Gradovi Novska, Lipik i Pakrac će uskoro potpisati i sporazum o financiranju ove grupe, za što će svaki grad ove godine izdvojiti 50.000 kuna, a Matek tvrdi da očekuje i financijsku potporu od Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva gospodarstva.


Lokalna razvojna strategija

Dugoročno gledajući, primarna zadaća LAG-a će biti u što većem obimu provesti Lokalnu razvojnu strategiju koju je LAG Zeleni trokut usvojio u siječnju. Strategija već sada sadrži 150 projektnih ideja, a ima tri osnovna cilja: razvoj konkurentne i dugoročno održive poljoprivrede i šumarstva, zatim očuvanje, zaštita i održiva uporaba okoliša, prirodnog i kulturnog naslijeđa te revitalizaciju ruralnog prostora i unaprjeđenje kvalitete života na području LAG-a.

Matek je za upravitelja izabran u veljači, a od 4. ožujka je i službeno započeo s radom i to na pola radnog vremena, a drugu polovinu će do 30. lipnja odrađivati kao viši stručni referent za gospodarstvo u pakračkoj gradskoj upravi gdje radi već 12 godina. I sjedište LAG-a je privremeno - u zgradi Poduzetničkog inkubatora u Pakracu, a preseljenje u Lipik, gdje će biti i službeno sjedište LAG-a, bi trebalo biti početkom srpnja.

Za sada 25 članova

Na području koje administrativno pokriva ovaj LAG živi više od 28.000 stanovnika i prostire se na gotovo 890 četvornih kilometara. Osim kvalitetnih poljoprivrednih i šumskih površina, prirodnih vrijednosti i resursa, ekološki čistih prostora, važni potencijali ovoga područja su ljudi, geografsko-prometni položaj, te stvorena infrastruktura.

„Zeleni trokut“ trenutno ima 25 članova, a uz gradske institucije tu su još udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tvrtke, dionička društva, ali i pojedinci koji smatraju kako mogu pridonijeti ruralnom razvoju ovog kraja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI