Pakrac bi bio siromašniji bez malih glazbenika

Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

04.04.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4690

Osnovna glazbena škola u Pakracu radi već 17 godina, a u protekla dva dana je s dva koncerta, na kojima su nastupili učenici ove ustanove, obilježila i Dan škole.

- Ova ustanova je osnovana 1. rujna 1997. godine. Najprije smo radili u sklopu Pučkog otvorenog učilišta, s 23 učenika i 3 učitelja. Osamostalili smo se 2002. godine, a danas imamo 123 učenika, 9 stalno zaposlenih i jednog vanjskog suradnika i djeca imaju mogućnosti birati između gitare, harmonike, klavira, tambura, flaute, klarineta, violine i horne, ističe Alfreda Petani Grafina, ravnateljica škole.




Pojašnjava da su za dan škole odabrali 1. travnja upravo stoga što je taj datum 1894. godine u Povijesnom arhivu Požega upisan kao prvi spomen održavanja koncerta u Pakracu, a prema dostupnim podacima koncert su tada održali članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Domoljub“.


Reprezentativni uvjeti za rad

OGŠ Pakrac radi i djeluje u reprezentativnom objektu koji je obnovljen 2003. godine, a tada je na otvaranju nazočio i Zlatan Stipišić Gibonni, kum pakračke glazbene škole. – Učitelji na raspolaganju imaju odlične uvjete za rad i individualnu kabinetsku nastavu za svaki instrument, a imamo čak i učionicu s dva pianina, što je u skladu s EU standardima. Uz instrumente, ponosni smo što u sustavu obrazovanja imamo vrlo popularni glazbeni vrtić i predškolski solffegio i na neki način Pakrac bi bio siromašniji bez glazbe naših učenika, tvrdi ravnateljica Petani Grafina, diplomirana muzičarka - flautistica, inače rodom iz Zadra, koja je u Pakrac stigla prije 20 godina.

Jedna od većih potreba ove ustanove je koncertna dvorana jer postojeća, kapaciteta 60 mjesta, ne zadovoljava potrebe pa koncerte uglavnom održavaju u Gradskoj vijećnici u kompleksu Janković. No više od prostora, problem imaju s kadrovima.



Nedostaju učitelji

- Problem je što nedostaje učitelja glazbe, a i oni koji dođu raditi u našu ustanovu, ovdje se kratko zadrže i često se mijenjaju zbog želje za nastavkom školovanja i napredovanjem. Trenutno nam je najveći problem učitelj gitare i nadamo se da će se neki od naših bivših učenika koji trenutno studiraju, vratiti u Pakrac i svoje stečeno znanje iskoristiti kroz rad upravo u našoj školi. Tu mislim na Adema Hadžića iz Velikog Banovca, koji je na 1. godini studija gitare u Grazu, zatim Martinu Faktor iz Pakraca, studenticu 3. godine flaute na akademiji u Splitu, Korneliju Boršodi iz Gaja koja u Zagrebu studira teoretske predmete, a nadamo se da će se u Pakrac vratiti i trenutno najzvučnije ime – Goran Cah iz Filipovca koji u Berlinu studira solo pjevanje, očekivanja su ravnateljice Petani Grafina.

Dodaje i kako je među kadrovima koji su ponikli u ovoj školi i završili studij te se vratili u Pakrac i Miroslav Badrov, ali on trenutno radi kao učitelj glazbenog u Osnovnoj školi „Braća Radić“ u Pakracu.

U planu formiranje tamburaškog orkestra

Ova pakračka glazbena ustanova koja je u sustavu rada pod Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, surađuje s novoosnovanim Puhačkim orkestrom iz Lipika te s lokalnim osnovnim školama, a ravnateljica Petani Grafina najavljuje kako se radi i na osnivanju tamburaškog orkestra.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI