Trebaju obilježiti 10. rođendan, a nemaju novca ni za to

Katica Kroflin ispred štanda
(FOTO: Aleksandar Grlić)

01.04.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 2898

Društvo oboljelih multiple skleroze Požege uskoro obilježava deset godina djelovanja. Kada smo ih zatekli pred Uskrs, prodavali su Uskršnje radove na štandu ispred Gradskog muzeja. Skupili su tek 10 kuna.

- Bilo bi lijepo da nam netko pomogne da ih proslavimo. Sve ovo smo mi radili, imamo radionice na kojima radimo i družimo se. Neki idu na fitness što plaćaju 50 kn. Prije smo dobivali vitamine, tablete i sve, ali sada se moramo pokriti kako je jorgan velik. Da ne iziđemo ne bismo skupili ni ovo, svaka donacija nam dobro dođe, ali ljudi nemaju novaca - rekla nam je Katica Kroflin, predsjednica Društva.

Tijek bolesti je iznimno nepredvidljiv i stresan bolesnicima i njihovim obiteljima. Simptomi variraju od oštećenja motorike i koordinacije, slabljenja vida i ostalih osjetila, utrnulosti, umora, nadutosti, poremećene ravnoteže do problema s mokrenjem s fazama poboljšanja i pogoršanja.


- Snalazim se 15 godina. Ne vidim dobro i ne mogu dugo gledati televizor, ima puno problema koji se ne vide. Mnogima je teško, izgubili su vjeru i drže se samo onoga što im kažu doktori. Moji roditelji nisu prihvatili bolest i liječili smo se dosta privatno što je skupo. Održavam se, no kad me uhvati ne idem iz kuće van. Zatvoriš se da te nitko ne vidi dok ne nadođeš. Najgore je što ne mogu s rukama, teško ih koordiniram i nosim teret. Gura me dolje do zemlje, mišiće u rukama kao da nemam. Naša je bolest s tisuću lica. Neki od nas ne mogu stati na noge ni jesti, ovisi o stadiju. Ima mladih koji su nepokretni i ne mogu koristiti ni ruke ni noge. Neki se pak drže dobro i sa 60 - 70 godina - ispričala nam je.


Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 4.500 oboljelih, što znači da ih je u Požeštini zasigurno više od 45 koliko ih je u udruzi. Kod nekih bolesnika tijek može biti izrazito ubrzan i dovesti do razvoja invalidnosti pa je onda prijeko potrebna pomoć osobnog asistenta.

- Imamo dosta zaposlenih, 5 preko Ministarstva zdravstva i 5 preko biroa. Preklani smo imali čak 12 asistenata. Imamo puno papirologije jer se mora vidjeti što je svatko radio, u Fini plaćamo knjigovođu preko 1.000 kuna. Dok čovjek nije bolestan ne zna poteškoće koje nas muče. Asistenti poslužuju i stvarno vode brigu o najtežim slučajevima. Pet-šest je onih koji nisu skroz samostalni i 11 teško bolesnih, kojima svakodnevno treba pomoć, a mi ostali klimamo nekako.

Ukoliko želite pomoći oboljelima od ove teške bolesti, možete kupiti njihove radove i popričati s njima na štandu ili učiniti to uplatom na žiro račun 2412009-1136002663 kod Slatinske banke.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI