Domovinski rat oslikan kistom generala Feldija

Otvaranje izložbe slika Franje Feldija u Gradskom muzeju
(FOTO: Marina Kvolik)

28.03.2013. | Marina Kvolik
Pregleda: 5011

U Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba crteža i skica Franje Feldija, generala HV u mirovini, pod nazivom "Ratna priča".

Feldi, kako kaže, slika od svojeg djetinjstva. Za vrijeme Domovinskog rata je prestao slikati jer nije imao vremena budući da je morao pripremati ratne operacije, planove. Završio je Vojnu akademiju i Ratnu školu u Beogradu gdje je radio kao profesor Strategije do 1986. godine. Tijekom Domovinskog rata obnašao je brojne visoke vojne dužnosti. Bio je prvi operativac u Zapovjedništvu Zbora narodne garde, prvi načelnik Operativne uprave Glavnog stožera HV.




Posebno ga je obradovalo razdoblje dok je bio imenovan prvim zapovjednikom Ratne škole "Ban Josip Jelačić". Kako kaže, dobio je zadaću da organizira školu i krene s obrazovanjem visokih hrvatskih dužnosnika i časnika. Nakon toga se krenuo intezivnije baviti slikanjem. - Rat je prošao, vrijeme je bilo da se vratim svojoj staroj ljubavi, luli i kistu - rekao je Feldi.


- Slike su stare oko 20 godina, a nastale su u hodu, dok sam obilazio ratište, prvu crtu, pripremao operacije pa se tako uglavnom i nazivaju. Nije bilo lako i jednostavno za vrijeme rata stati i slikati. Nastale su na koljenima, na zadnjem sjedištu auta ili u vrijeme pauze - rekao je.





Dok gleda slike osobito su mu teška sjećanja iz vremena zadnjih pokušaja proboja prema Vukovaru. Žao mu je osoba kojih na slikama više nema. - Zajedno smo ratovali, zbijali u redove da pristupimo oslobađanju Lijepe naše. Na crtežima je bitno o čemu sam u trenutku njihova nastanka razmišljao, a ne vrijeme što sam i kad slikao.

- Slikarstvo je moja prva i zadnja ljubav i nastavit ću dalje slikati. San mi je naslikati još nebo ravnice.





Rat je daleko iza nas, a ovaj slikar svojim crtežima nastoji odati počast svim braniteljima i vraća nas u vrijeme Domovinskog rata ističući da se nikad ne smije zaboraviti. S time se slažu i brojni posjetitelji izložbe među kojima je bila i Ibojka Sili, majka poginulog branitelja. Sa suzama u očima rekla nam je kako su ju se jako dojmile slike.

- Vrlo su upečatljive. Za nas koji smo izgubili djecu treba se pričati kroz slike, kako su se ljudi osjećali. Drago mi je da nisu zaboravljeni - rekla je.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI