Poljoprivreda Lipik nagrađena već peti put za uzgoj šećerne repe

Priprema oranice za uzgoj šećerne repe
(FOTO: PIXSELL)

14.03.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4944

Među najprofitabilnijim i najkvalitetnijim kulturama koje godinama uzgajaju u "Poljoprivredi" Lipik je šećerna repa, a da su u uzgoji na samom vrhu potvrđuje i nagrada "Zlatna repa" kojom ih je, u kategoriji proizvođača do 100 hektara, nagradila virotivička tvrtka "Viro".

Nagrada nije slučajna

Željko Viboh, direktor "Poljoprivrede" kaže kako su to priznanje dobili peti put u posljednjih 10 godina. - Upravo to dokazuje da nagrade nisu slučajne nego su rezultat dobrog i kvalitetnog dugogodišnjeg uzgoja šećerne repe u našoj tvrtki. Potvrda tome je i podatak da smo lani, usprkos krizi, ali i relativno sušnoj godini, imali prinos od oko 70 tona po hektaru, što je 20 tona više od lanjskog prosječnog tvorničkog prinosa.


Dodaje kako će i ove godine nastaviti s uzgojem šećerne repe, u planu je sjetva na površini od 74 hektara, a ako vremenske prilike dozvole, sjetva je planirana za kraj ožujka.


Zbog vlažne zemlje angažirali zrakoplov

Puno vlage koja je natopila zemlju i tako onemogućila ulazak mehanizacije u polja, čemu pridonosi snijeg koji danas pada na području Lipika i Pakraca, trenutno je i najveći problem u "Poljoprivredi". Viboh nam je otkrio i pitanje koje je ovih dana zanimalo mnoge Lipičane – što avion radi na lipičkom aerodromu? S obzirom da su u tijeku prvi rokovi za prihranu ozimih usjeva, u ovoj tvrtki nisu htjeli riskirati i zbog prihrane oko 300 hektara površina angažirali su poljoprivredni zrakoplov, točnije "air-traktor" jedne osječke tvrtke koja se bavi poljoprivrednom avijacijom.

Cijena od 70 do 110 kuna po hektaru


- Alternativa je jedino ručna prihrana, ali to je moguće samo na malim površinama. Mi smo si ove godine mogli priuštiti angažiranje aviona koji je odradio prihranu na parcelama u Gaju, Brekinskoj i u Lipiku, pojašnjava Viboh. Dodaje i kako cijena nije tajna. - Ona ovisi prvenstveno o udaljenosti, ali i o dozi gnojiva i drugim uvjetima i kreće se između 70 i 110 kuna po hektaru površine koja se obrađuje. Posljednje dvije godine nismo imali potrebu angžiranja zrakoplova jer je zemlja bila suha i sve smo mogli odraditi mehanizacijom.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI