Ratkovica: Obnovljena stara crkva Sv. Mihovila

Josip Baltić, predsjednik MO Ratkovica
(FOTO: Domagoj Katić)

08.03.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 7003

Zubu vremena ništa ne može pobjeći pa tako ni građevine, još ako ih pogode ratovi onda je katastrofa neizbježna. Među starijim crkvama u Požeško-slavonskoj županiji je crkva Svetog Mihovila u Ratkovici kod Pleternice, koja je unatoč ratu i starosti uspjela doživjeti bolja vremena. Prvi put se spominje 1334. godine kao sjedište tadašnje velike župe Rakov Potok, a i danas se vide ostatci dvije freske iz tog vremena.

Kako nam priča Josip Baltić, predsjednik Mjesnog odbora Ratkovica nakon Drugog svjetskog rata crkva je u potpunosti opljačkana od strane doseljenih Srba, a 70-ih godina prošlog stoljeća je obnovljena kako bi se mogle održavati mise.




- Pokradeno je sve od zvona, preko cigle, kamena, crijepa pa do prozora. Jedno vrijeme nije bilo katoličkog stanovništva, a sedamdesetih godina kada se povećao njihov broj u Ratkovici tada se i crkva obnovila - kaže Baltić.






Prije nekoliko godina Grad Pleternica je prijavio crkvu koja je inače spomenik nulte kategorije Ministarstvu kulture koje je započelo obnovu 2008. godine. Radi se u etapama, a velika većina je već i napravljena.



- Koliko znam dosad je uloženo oko 600.000 kuna, a napravljeno je potpuno novo krovište, strop, drenaža, izmijenjena je stolarija i postavljen novi elektrificirani zvonik. Trenutačno se uređuje kor, a i nove klupe su gotove tako da ćemo ih uskoro postaviti unutra. Puno nam ovo znači jer nismo imali ni svoje groblje, tek 90-ih godina smo napravili groblje kada su komunisti otišli. Voljeli bismo kada bi se postavila rasvjeta tako da se crkva može vidjeti po noći s glavne ceste.



Prije dvije godine je asfaltirana pristupna cesta do groblja i crkve. - Oduvijek smo išli na misu čak i za vrijeme komunizma, a sad se napokon molimo u svojoj obnovljenoj crkvi - sretan je Baltić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI