Vjera i znanost nisu na suprotnim stranama, to je izmišljotina

Tomislav Domazet
(FOTO: Aleksandar Grlić)

01.03.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3334

Na sinoćnoj tribini dr. Tomislava Domazeta – Loše, znanstvenika s Instituta "Ruđer Bošković" s temom "Biologijska evolucija - izazov za vjeru?!" u Dvorani bl. Alojzija Stepinca, Biskupskog doma u Požegi se tražila se stolica više.

- Čovjek nije usputna slučajna stvarnost i proizvod svemirskih igara, nego je po dimenziji duha i osobnosti jedinstven i nitko drugi osim Boga se ne može mjeriti s njime. Tribinama četvrtkom želimo pokrenuti, probuditi neke dimenzije koje nam bježe pa smo onda možda i više tmurni nego li treba i više pritisnuti nego li smijemo – zahvalio se biskup Antun Škvorčević i predao riječ gostu predavaču.

Na početku je kratki film predstavio znanstvenika, otkrivača metode genomske filostratigrafije kojom je moguće iščitati evolucijsku povijest vrste svakog danas živućeg organizma. Rad mu je objavljen u časopisu "Nature", a u novim istraživanjima se bavi prvim tumorima u primitivnim organizmima. Predavač je izlažući pokušao pomiriti znanost i vjeru.





- Vjera i znanost nisu na suprotnim stranama, to je moderna izmišljotina. Puno znanstvenika ateista prikazuje objektivna znanstvena otkrića umotana u neki ateistički celofan. Kada bi istraživanja nastajala u vjerskom okružju, onda bi bila potpunija. Raskorak između vjere i znanosti zapravo ne postoji, one se dopunjuju – kazao je dr. Domazet-Lošo.

- Naš genetski materijal se mijenja mutacijama koje nisu dobre ni loše. One su gorivo za evoluciju. Loše mutacije odstranjuje prirodna selekcija, a dobre mutacije omogućuju populacijama preživljavanje. Često se postavlja pitanje „Kada počinje život?“, to je važno društveno pitanje vezano uz abortus i druge stvari, ali to je krivo pitanje jer život počinje sa prvom stanicom. Zapravo se treba pitati „Kada počinje život individue?“, koji započinje začećem - pojasnio je.



Govorilo se i o spolnom razmnožavanju kao pokretaču evolucije.

- Ne može spermij odlučiti biti jajna stanica ili obratno. Spol je duboko evolucijski, to nije stvar društvenog dogovora, nego biologije i to ne one od jučer nego prije dvije milijarde godina, koja savršeno funkcionira – izjavio je predavač.



Potom je usporedio sazrijevanje i trajanje djetinjstva čimpanzi, čovjekovih predaka i čovjeka.

- Tijekom evolucije vrijeme odrastanja se produžilo kako se išlo prema čovjeku. Čovjek je dobio djetinjstvo, njegovo spolno sazrijevanje je evolucijski odgođeno. Sazrijevamo čak pet godina kasnije nego čimpanze, u tom  vremenu neuroni u mozgu dobiju priliku spojiti se na najrazličitije moguće načine. Ako gurate djecu u neki oblik psihološki preranog sazrijevanja, zapravo radite kontra evolucije – rekao je dotaknuvši se pritom i spolnog odgoja te sustava znanosti u Hrvatskoj.



- Cijeli sustav znanosti je nakaradno postavljen. Znanost ne čine mase, već pojedinci, kvalitetni znanstvenici. U Max Planck institutu grade sustav od čovjeka: dovedu perspektivnog znanstvenika, zatim tim oko njega, sagrade zgrade i sve se vrti oko tog izvrsnog pojedinca. Kod nas ide obrnuto: prvo se grade zgrade, pa se razmišlja o nekim strojevima koji lijepo izgledaju, onda se sjete da netko treba nešto i raditi, pa dovedu nekoga tko je nije tako kvalitetan.

Govorilo se još o brojnim vezanim temama, što je završilo živopisnim pitanjima publike, na koja je odgovarao predavač, ali i biskup, koji je nakon toga predložio da se iduće predavanje preseli u veću dvoranu zbog velikog interesa.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI