Pleternički Ramci okupili mlade da bi sačuvali tradiciju

Ramsko prelo u Pleternici
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

16.02.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 6772

Unatoč tome što su rođeni Pleterničani, 40-ak članova Kulturno-umjetničkog društva "Zavičajno društvo Rama Pleternica" nije zaboravilo svoje korijene i običaje koje redovito njeguju i s ponosom pokazuju. Tako su i sinoć prikazali kako je nekada izgledalo Ramsko prelo, običaj pređe i obrade ovčije vune kako bi se ta vuna mogla koristiti.

- Pleternica mi je u srcu, a Rama u krvi i zato sam htio okupiti žene kojima je prelo nedostajalo da pokažu mlađima kako se to radi. Imamo dosta mladih koji aktivno sudjeluju u KUD-u i koji prihvaćaju tu tradiciju. Ovaj put smo spojili ugodno s korisnim jer će se sva vuna iskoristiti za izradu dijelova narodne nošnje koji nam nedostaju - kaže Jure Vidakušić, predsjednik KUD-a koji je kao što sam kaže kao mala beba došao u Pleternicu iz Rame.




Upitali smo i mlade Ramce što ih motivira i kako oni doživljavaju ovakva okupljanja. Ana Bešker je jedna sa svojih 18 godina jedna od mlađih članica KUD-a i kaže kako joj ovo nije prvo ovakvo druženje.




- Danas sam prvi put u životu češljala vunu i zanimljivo je, uostalom kao i svako druženje do sada, uvijek bude zabavno - kaže nam Ana.



- Roditelji su mi s tih prostora pa me zanimaju običaji moga kraja. Dosta često idem u Ramu i volim tamo biti, ali ne bih mogao tamo živjeti, udomaćio sam se u Pleternici. Bez obzira na to, ovdje u Pleternici ćemo očuvati naše običaje i nećemo dopustiti da padnu u zaborav - kaže nam Josip Šunjo, 21-godišnjak iz Sulkovaca koji već 4 godine aktivno sudjeluje u radu KUD-a.



Foto: Dušan Mirković/PIXSELL



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI