Prikazani latinoamerički filmovi za Valentinovo

Art kino - publika
(FOTO: Aleksandar Grlić)

15.02.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3892

Svakog drugog četvrtka u Art kinu se održavaju projekcije filmova kvalitete potvrđene na domaćim i inozemnim festivalima. Sinoć su prikazani srednjometražni i dva kraća filma tematski vezana za Valentinovo, kino je bilo dobro popunjeno, uz pokoju stolicu viška. Organizator ovih besplatnih projekcija, koje obogaćuju filmsku kulturu Požege već 19. godina, je udruga GFR film-video.

- S obzirom da je Valentinovo, interesa ima. Prošli put su sva mjesta, njih preko 50 koliko možemo iskopati stolica, bila popunjena. Kad uzmemo da Art kino Zagreb ima 28 sjedala, a Zagreb je puno veći grad, ovo je odlično. Ljubitelji filmova nalaze zanimljive programe, ovo što mi tu gledamo je posebno i ne može se vidjeti nigdje u Hrvatskoj. Večerašnji program sadrži nagrađene igrane filmove koji na ovaj ili onaj način govore o različitim ljubavima, različite se duljine i imaju svoje priče, mislim da će svi biti zadovoljni – rekao je Željko Balog, voditelj GFR-a.

Prvoprikazani „Krevet za Valentinu“, Meksiko, Inti Aldasoro, je bio najprigodniji i svidio se većini publike. Film govori o siromašnoj obitelji koja unatoč svim nedaćama nalazi ljubav, snagu za opraštanje i smisao za humor, koji ih drže na okupu. Na prošlogodišnjem latinoameričkom festivalu u Argentini - UNSAM, osvojio je nagradu za najbolji srednjometražni film. „Povodac za psa“, Izrael, Eli Tsicko, je film koji govori o seksualnim i ljubavnim frustracijama. Nije za mlađe i ljubitelje životinja, osjetljiva srca zbog iznenađujućeg završetka. Ovaj studenski rad je bio prikazan u Cannesu i kvalitetno je snimljen. Zadnji film „Iza ogledala“, Peru, Julio O. Ramos, govori o voditelju motela koji potajno snima goste i tako zarađuje opravdavajući se da to čini zbog svoje trudne žene i nerođenog djeteta. Tarantino se ne bi posramio ovakvog uratka koji je osvojio nagradu na Palm Springs festivalu za najbolji kratki film. Iako prožet nasiljem i scenama seksa, pomalo je prihvatljiviji za širu publiku jer je kraći i dosta toga implicira, no nije za svakoga. Svi posjetitelji, koji su ostali do kraja, bili su ugodno iznenađeni lijepo aranžiranom čokoladicom sa srcem.





- Ove godine je 40. obljetnica GFR-a pa će sve biti u njezinom znaku, tako i projekcija sljedeći tjedan. Premjera prošlogodišnjeg pobjednika u Puli, „Pismo čaći“ je poklon GFR-a građanima Požege i nadamo se da će, u Gimnaziji gdje stane oko 120 ljudi, sva mjesta biti popunjena kao i na Flekama, našoj 100. projekciji – najavio je Željko Balog.

Prisustvovati premijeri možete u petak, 22. veljače u 19 sati u konferencijskoj dvorani Gimnazije Požega, a ulaz je slobodan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI