Volontiranjem u Njemačkoj nadaju se lakše doći do posla

Jelena Vidović
(FOTO: Domagoj Katić)

26.01.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 7640

Projekt "Praksa u Njemačkoj! Posao u Hrvatskoj?" ulazi u završnu fazu, izvijestio nas je Mihael Rukavina, stručni savjetnik u Zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Požega i ujedno voditelj projekta.

- Održana je prezentacija, prijavilo se 16 kandidata koji su zadovoljavali uvjete, a to su određena zanimanja i poznavanje njemačkog jezika. Proveli smo testove i razgovore s kandidatima i izabrali one koji idu u Leipzig tri tjedna odraditi stručnu praksu kod njemačkog poslodavca - rekao je Rukavina, dodavši da se radi o automehaničarima, autoelektričarima, diplomiranim ekonomistima te prvostupnicima ekonomije iz područja hotelijerstva i turizma.

Podsjetimo, radi se o projektu koji financira Europska unija, a nositelji su njemačka tvrtka Vitalis i Zavod za zapošljavanje. Deset nezaposlenih osoba spomenutih zanimanja proći će trotjednu praksu. Plaćen će im biti put do Leipziga i nazad, pokaz za gradski prijevoz, smještaj i dva obroka dnevno. Cilj projekta je da sudionici steknu praksu u EU i usavrše jezik kako bi nakon toga, uz certifikat, mogli lakše doći do posla u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji.


- Radila sam već skoro tri godine u komercijali, ali nikad nije naodmet steći novo iskustvo. Radom u Njemačkoj nadam se da ću naučiti nove stvari i upoznati nove ljude, stvoriti kontakte koji će mi možda dobro doći kasnije - rekla nam je Jelena Vidović iz Blacka kod Pleternice, trenutačno nezaposlena diplomirana ekonomistica koja sudjeluje u ovom projektu.


- Ipak ne bih ostala u Njemačkoj raditi ni kada bi mi se pružila prilika. Udana sam, suprug ovdje ima posao, imamo riješeno stambeno pitanje pa zato nema potrebe da se selimo - kaže Jelena.

Bojana Marković iz Velike se, pak, ne bi puno dvoumila.

- Ako dobijem priliku ostati raditi tamo, zašto ne? Ovdje sam već dvije godine nezaposlena, tražim posao, ali ga nema u mojoj struci, pogotovo kod nas, na kontinentu.

Bojana je završila studij hotelijersko-turističkog menadžmenta. Praksi u Njemačkoj se veseli prvenstveno zbog stjecanja novog iskustva, koje poslodavci najviše traže. Također, dobro će joj doći i usavršavanje jezika.

- Njihov certifikat mogao bi puno značiti, ipak je to nešto što će me izdvajati od drugih. Možda tako lakše dođem do posla - nada se Bojana.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI