HŽ predviđaju obnovljenoj pruzi vijek od 25 godina

Željeznička pruga
(FOTO: Mario Barać)

14.01.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 5445

Na rekonstrukciji pruge Požega - Velika Hrvatske željeznice koriste pragove i drugi materijal s pruge Varaždin - Koprivnica, saznajemo neslužbeno iz izvora unutar HŽ-a. Radi se o pruzi koja je također u fazi rekonstrukcije, ali izgleda da materijal koji njima više nije dobar dolazi - kod nas.

U želji da provjerimo ovu informaciju, uputili smo upit u HŽ infrastrukturu, gdje smo dobili prilično nekonkretan odgovor.

"Materijal koji se ugrađuje na remontima pružnih dionica dolazi s terena iz svih poslovnih jedinica HŽ Infrastrukture. Važno je da se završetkom remonta poboljša usluga te poveća sigurnost prijevoza putnika i tereta na našim prugama" - stoji u odgovoru koji potpisuje Martina Elizabeta Lovrić, djelatnica za odnose s javnošću HŽ infrastrukture.


Nakon ponovljenog upita, uspjeli smo dobiti konkretnije informacije.


"Za remont dionice pruge Požega - Velika korišteno je rabljeno (tračnice, pribor, pragovi) i novo gradivo (kolosiječni zastor). Ovim remontom zamijenjena je dotrajala kolosiječna konstrukcija zastarjelog tipa (tračnice tipa Xa, natezni pribor, klinaste ploče, u zablaćenom zastoru od šljunka) standardnom kolosiječnom rešetkom (tračnica tipa 49E1 u rebrastim podložnim pločama, K-pribor, DTT, u zastoru od tučenca).

Ovim je omogućeno podizanje kategorije pruge i veće brzine prometovanja vlakova (60 km/h).

Ukoliko se u narednom razdoblju budu pravovremeno izvršavali  radovi na održavanju (zamjena potrebne količine rabljenih drvenih pragova), procijenjeni vijek trajanja bi trebao biti minimalno 25 godina (u ovisnosti od prometnog opterećenja te intenziteta radova na održavanju)."


Podsjetimo, požeški gradonačelnik Zdravko Ronko je u listopadu prošle godine zajedno s predstavnicima HŽ-a održao konferenciju za medije na kojoj je izvijestio javnost o ulaganjima u radove na ovoj pruzi. Hrvatske željeznice, prema njihovim informacijama, ulažu 25 milijuna kuna u ovu prugu. Tada nitko nije spomenuo rabljeni materijal i dijelove. Kako doznajemo, dosad je rekonstruirano oko 4 kilometra. HŽ infrastruktura planira završiti rekonstrukciju pruge do svibnja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI