Čuvajte račune: Ugostitelji pronašli način da prevare fiskalizaciju?

Dva računa otkucana u drugo vrijeme
(FOTO: Domagoj Katić)

08.01.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 17255

Iako se možda na prvi pogled može pomisliti kako prevara na fiskalnim blagajnama nije moguća, ekipa 034portala se danas na terenu uvjerila kako ipak postoji i ta mogućnost. Logičnim se čini kako dvije osobe koje uđu u kafić i zajedno konzumiraju piće dobiju jedan račun s dvije stavke, međutim u praksi se događa drukčije.

U jednom požeškom kafiću smo u 11:47 sati dobili dva računa od kojih je jedan očito već nekome bio naplaćen jer je otkucan u 11:12, dok je vrijeme na drugom računu 11:48 sati!




Kako doznajemo, pojava izdavanja dva ili više računa se ponavlja i u drugim ugostiteljskim objektima. Gosti trebaju sačuvati svoje račune kako bi zaštitili sebe od mogućih kazni porezne inspekcije te spriječili moguće malverzacije ugostitelja.


Pitanje o malverzacijama na fiskalnim blagajnama smo postavili u požeškoj Poreznoj upravi gdje su nas, nakon prebacivanja nadležnosti s jednog na drugi, treći, pa četvrti telefon, na kraju povezali s Evicom Martinek, voditeljicom Odjela za utvrđivanje koja nam je kazala kako trebamo pismenim putem zatražiti odgovor, što smo i učinili. Njezin odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Dodano u 16,55: Porezna nije utvrdila nepravilnosti

Oko 16 sati na stranicama Porezne uprave objavljeni su rezultati nadzora fiskalnih blagajni u hrvatskim gradovima. Prema objavljenim informacijama, u Požegi nije utvrđena nijedna nepravilnost. U nadzoru blagajni sudjelovalo je šest inspektora koji su obavili ukupno 19 nadzora. Osim Požege, samo još u Varaždinu nije pronađena nijedna nepravilnost.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI