Trudi čuva 500 vrsta rajčica od izumiranja

Trudi Boršoš sa sadnicama
(FOTO: Zoran Irak)

29.04.2011. | Zoran Irak
Pregleda: 11931

Trudi Boršoš je rođena Švicarka, poznatija po tome što je u posjedu preko 500 vrsta sjemena rajčice. Trinaest godina radila je na organizaciji u švicarskom biološkom vrtu Bio Terra, kojemu je osnovna djelatnost skupljanje starih vrsta vrtnih biljaka kako bi ih se sačuvalo od zaborava, izumiranja i hibridnih križanja.

Ljekovito bilje za istraživanje

Prije devet godina sa suprugom Stjepanom doselila se iz Švicarske u Požegu gdje su kupili imanje na Gospinom brdu u Vidovcima. Tamo su osnovali Konjički klub Gospino brdo, a Trudi i dalje surađuje sa švicarskim institutima kojima šalje sjeme ljekovitih vrsta bilja u istraživačke svrhe.


Trudina misija nije zaraditi i prodavati sjeme biljaka, već joj je ideja vodilja zbiližiti ljude koji se bave povrtlarstvom i uzgojem povrća i biljaka kao hobijem.


Mnoge vrste nestaju zbog EU zakonodavrstva

- U Švicarskoj su ovakve razmjene uobičajene, na ovaj način dolazi do boljeg kontakta među ljudima koji se bave povrtlarstvom. Nadam se da ćemo moći očuvati neke autohtone sorte koje zbog zakona EU istiskuje s tržišta.

Prije 15 godina na tržnici ste mogli kupiti desetke vrsta rajčice, a danas ih se može nabrojati na prste jedne ruke. Ljudi me zovu i žele kupiti sjeme, ali im odgovaram da ja nisam prodavačica i da sve ovo radim iz ljubavi.

Fešta flanaca

Boršoš poziva građane zainteresirane za razmjenu sadnica različitog bilja da se odazovu njenoj Fešti flanaca u subotu, 30. 4. od 9 do 17 sati u prostorijama Konjičkog kluba Gospino brdo.

Na „biljnoj burzi“ ponudit će oko 400 sadnica preko 40 vrsta povrća, ljekovitog, ali i ukrasnog bilja.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI