Krenula policijska preventivna akcija za bolju sigurnost

Ivana Radić i Albert Trdy
(FOTO: PU požeško-slavonska)

15.12.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 5060

Policija i ove godine provodi tradicionalnu preventivnu akciju "Mir i dobro" tijekom božićnih i novogodišnjih praznika i blagdana. Cilj akcije je spriječiti zlouporabu oružja i eksploziva te povećati opću sigurnost građana. Akcija će se i ove godine provoditi do 8. siječnja.

- U ovo vrijeme građani češće obilaze vjerska središta, dolaze na svete mise, prisustvuju raznim organiziranim proslavama na otvorenim prostorima i u ugostiteljskim objektima, a sve to uz očekivani dolazak građana iz inozemstva ima za posljedicu pojačani intenzitet prometa, a samim time i vjerojatnost češćeg događanja prometnih nesreća. Usporedo sa time očekuje se i veći broj kaznenih djela te učestalije činjenje prekršaja protiv javnog reda i mira. S obzirom da pratim liniju javnog reda i mira, mogu navesti da se u prosincu, u prosjeku, bilježi do 10-ak prekršaja više u odnosu na druge mjesece u godini - rekao je Albert Trdy, voditelj Pododsjeka za javni red i mir i nezakonite migracije u PU požeško-slavonskoj.

Tijekom prošlogodišnje akcije "Mir i dobro" policija je na području naše županije oduzela 2 komada oružja, 25 komada raznog streljiva, jedno eksplozivno sredstvo i 729 komada pirotehničkih sredstava. U tom razdoblju nije zabilježen niti jedan slučaj ozljeđivanja uslijed uporabe pirotehnike, oružja ili eksploziva, ali je prije dvije godine u Pakracu stradala jedna osoba koja je aktivirala ručnu bombu.


- U suradnji s predstavnicima lokalne vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova i crkve upozoravat ćemo na opasnosti od zlouporabe pomenutih sredstava. Napomenuo bih da je dio tih aktivnosti već proveden u OŠ u Kaptolu, Velikoj i Trenkovu gdje su održana predavanja učenicima od 5. do 8. razreda - dodaje Trdy i ističe kako su ove godine izostali prigodni letci i plakati iz tehničkih razloga.


Pirotehnička sredstva razreda II i III smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja. Za njihovu uporabu van propisanog roka, u zatvorenim prostorijama ili u prostoru gdje se okuplja veći broj osoba predviđena je kazna od 1.000 do 5.000 kuna. Osoba koja bude neovlašteno pucala iz vatrenog oružja, palila rakete ili eksploziv platit će 180 do 730 kuna ili će ići u zatvor na 30 dana. Ista kazna je predviđena za roditelja ili staratelja čije dijete počini takav prekršaj, ako je to posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja.

Novi Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora od 1 do 8 godina za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, a ako je djelo počinjeno na mjestu gdje se okuplja veći broj građana onda počinitelj može dobiti i do 10 godina. Isti zakon predviđa novčanu kaznu ili do 3 godine zatvora za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI