Nedostatak liječnika specijalista: Petero otišlo, novi ne dolaze

Opća županijska bolnica Pakrac
(FOTO: Mario Barać)

09.12.2012. | Mario Barać
Pregleda: 7827

Nedostatak stručnog liječničkog kadra glavni je problem u Općoj županijskoj bolnici Pakrac, potvrdio je ravnatelj Krunoslav Kelemen u intervjuu u novom broju Pakračkog lista.

Sami smo si krivi

- O sudbini pakračke bolnice mi odlučujemo sami i za stanje u kakvom je ona sada, sami smo odgovorni, prvenstveno bivša uprava, mada i ja, kao predsjednik Upravnog vijeća Bolnice u jednom razdoblju, osjećam se odgovornim za određene propuste koji su napravljeni. Pritom mislim prvenstveno na odljev liječnika specijalista koji su nam neophodni za funkcioniranje svih djelatnosti, priznaje Kelemen.


Tijekom posljednja 4 mjeseca, otkako je na čelu bolnice, otišla su dva liječnika - oftamolog i mikrobiolog, a ranije je otišao psihijatar, neurolog i anesteziolog. Bilo je i umirovljenja: internist, anesteziolog, magistra bio-kemije.


Kelemen pojašnjava da su neki liječnici otišli iz obiteljskih razloga, ali su neki otišli i stoga jer su bili nezadovoljni statusom.


Krunoslav Kelemen, ravnatelj OŽB Pakrac

- Primjerice, ni neurolog ni psihijatar nisu imali prilike za odjelni rad već su bili isključivo ambulantni liječnici, što uvijek ne zadovoljava ambicije, rekao je Kelemen.

Nitko se ne javlja na natječaj

- Konkretno sada nam nedostaje najmanje jedan okulist jer odlaskom bivšeg liječnika u Viroviticu mi smo morali zatvoriti ambulantu. Nedostaje nam isto tako internist, anesteziolog, otorinolaringolog, specijalista medicinske biokemije, neurolozi. No pitanje specijalista je isto tako pitanje budućnosti jer, da imamo neurologa, otvarili bismo neurološki odjel.

- Na naš prvi natječaj za pet specijalista liječnika, nažalost, nije se nitko javio. Ovih dana smo ponovili natječaj, no što očekivati kada je u isto vrijeme zagrebačka Šalata raspisala natječaj za 33 specijalista, nedavno Pula za petnaestak. Isto tako i Osijek i Split i normalno da se mi kao mala bolnica smještena u ruralnom području teško možemo nositi s takvim centrima. Nudimo određene pogodnosti poput stana, kao i neke druge koje nam omogućuje status područja od posebne državne skrbi. No ne možemo ponuditi veću plaću od drugih bolnica jer smo vezani uredbom i kolektivnim ugovorom, pojašnjava Kelemen, ali i dodaje kako Uprava ne sjedi skrštenih ruku.

Doktore traže u Ukrajini

- Uspostavili smo kontakt s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu s ciljem dolaska njihovih liječnika na rad kod nas. Moramo biti svjesni da ulaskom Hrvatske u EU se otvaraju dodatne mogućnosti za rad naših liječnika u drugim zemljama. To sam čuo i u razgovoru s kolegom iz Slovačke, konkretno Donyeg Kubina, koji je rekao da su njihovi liječnici otišli u Njemačku, Austriju, naročito Dansku i oni su taj nedostatak djelomično riješili dovođenjem liječnika iz Ukrajine. Moje mišljenje je da doista moramo posvetiti puno pažnje dovođenju liječničkog kadra, posebice studentima medicine s našeg područja. Pritom ne mislim samo na Pakrac i Lipik, nego na cijelom podučju koje gravitira ovoj bolnici, znači i Daruvar, Novsku, Kutinu, Garešnicu... Dodatni nam je problem što u ovom trenutku, prema mojim saznanjima, imamo u Pakracu samo dva studenta medicine na prvoj godini i jednog na šestoj koji još i nije pakrački stipendist, rekao je Kelemen i dodao kako, prema informacijama kojima raspolaže, opstojnost pakračke bolnice nije upitna u sadašnjem obliku, a u dogledno vrijeme i u nešto širem.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI