Hrvatska politika je i danas premrežena udbaškim snagama

Predstavljanje knjige Ante Kovačevića u Lipiku
(FOTO: Mario Barać)

02.12.2012. | Mario Barać
Pregleda: 3291

Knjiga „Čovjek i njegova sjena“ – Špijun koji ga je volio, čiji je autor bivši političar i politički zatvorenik Ante Kovačević, sinoć je promovirana u Multikulturalnom centru u Lipiku. Sam autor ističe da je ova knjiga svojevrsni testament komunističkom totalitarnom ludilu i kiču, a nastala je s ciljem da se nikada ne zaborave brojne žrtve komunističkog režima pa ju je posvetio svim znanim i neznanim robijašima i uznicima koji su robijali samo zato što su imali drukačije viđenje slobode.

Knjigu je Kovačević (kodno ime „Crni“) pisao zajedno sa Željkom Kekićem („Pauk“), čovjekom koji je bio Udbaš i koji je obrađivao i pratio Kovačeviča tijekom višegodišnjeg razdoblja. Kekić je za razliku od mnogih špijuna i obavještajaca, nakon demokratskih promjena priznao svoj zločin, i javno ali i samom Kovačeviću, a danas je poduzetnik i vlasnik radija Mrežnica u Karlovcu.

"Kekiću sam oprostio"


- Moje srce nema prostora za mržnju i ja sam Kekiću oprostio. S njim sam ostvario i prijateljski odnos jer je on, bez obzira na svoj posao, zadržao ljudskost i ostao moralan. Njegov potez je vrlo hrabar i ova knjiga je pomirba dva čovjeka, ali ne i dvije ideologije. U bivšoj državi bilo je evidentirano 800 udbaša, ali je bilo daleko više njihovih suradnika koji su i danas zadržali svoje položaje.


Politika ne želi osuditi komunističke zločine

Upravo to je tragedija i apsurd hrvatske demokracije koja niti nakon 20 godina nije pokazala političku volju da osudi i procesuira komunističke zločine, kao što su to učinili s nacističkim i fašističkim zločinima. Razlog je što je i danas hrvatska politička elita premrežena udbašima i kosovcima koji su duboko ukorijenjeni u državnu i lokalnu politiku, ali i u poduzetništvo, medije, državne tvrtke i poduzeća, ističe Kovačević.

On tvrdi kako tim ljudima Hrvatska nikada nije bila važna, samo su promijenili stranu kada se promijenio režim, a dodaje i da se pokojni Vladimir Bebić, poznatiji i kao „Bombarder s Kvarnera“ koji je priznao da je bio kontraobavještajac, čudio koliko je udbaša bilo u prvom sazivu Sabora.

Lustracija je neophodna

Kovačević ističe da je u Hrvatskoj potrebna barem moralna lustracija, odnosno spečavanje nositelja nekadašnjih visokih dužnosti u komunističkoj partiji, tajnim i obavještajnim službama da i danas budu nositelji vlasti i imaju visoka politička mjesta u Hrvatskoj.

– Da je tako, Branko Hrvatin danas ne bi mogao biti predsjednik Vrhovnog suda RH, lustriran bi bio i Vladimir Šeks koji je imao dva koda imena – „Sova“ i „Kolega“, a iz javnog života bi bili isključeni i visokopozicionirani novinari poput Mladena Pleše, glavnog urednika jednih dnevnih novina, te Inoslava Beškera ili bivšeg ravnatelja HTV-a Mirka Galića, ali i mnogi drugi. Priznavanje i procesuiranje tih zločina nije vraćanje u prošlost nego put prema pomirenju kojeg nema bez istine, tvrdi Kovačević.

Smeta ga što ga javnost i mediji svrstavaju među ultradesničare, a on naglašava kako nikada nije prihvaćao podjele na lijevo, desno i centar, samo podijele tko je za, a tko protiv Hrvatske.

O Kovačevićevom životu i djelu govorili su sinoć i novinar Vjeko Krsnik i general Marko Lukić, podsjetili su na njegovo kidnapiranje 1981. u Doboju, nakon čega je osuđen na 8,5 godina robije u Zenici i konfisciranje sve imovine.

Izluđivao i Tuđmana

Dotaknuli su se i njegovog političkog angažmana za koji Kovačević ne krije da je bio previše idealistički.

– Udbaši su mu u zamjenu za odustajanje od svojih stavova nudili sve moguće pogodnosti, a zbog javnog istupanja u Saboru izluđivao je i samog predsjednika Tuđmana. Nikad nije odustao od svog stava jer je Hrvatska bila i ostala njegov zavjet, rekao je general Lukić.

Promocija knjige je održana u sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Lipika, a Kovačević je istaknuo kako su u Lipiku branitelji slomili kičmu srbo–četničkom agresoru.

– Bitka za Lipik je bila inspiracija za sve ostale bitke koje su na kraju bile pobjedničke, čime je spriječen suludi naum srpskog programa koji je za cilj imao uništavanje svih nesrpskih naroda, poručio je Kovačević.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI