Većina nastavnika štrajka, djeca nisu došla na nastavu

Štrajk prosvjetnih djelatnika - prazne učionice u našim školama
(FOTO: Mario Nakić)

29.11.2012. | M. Nakić/M. Barać
Pregleda: 11618

U skoro svim osnovnim i srednjim školama na području Požeško-slavonske županije danas nema nastave. Nastavnici i profesori su velikom većinom u štrajku. Nastava se normalno odvija samo u Katoličkoj osnovnoj školi Požega i Katoličkoj klasičnoj gimnaziji gdje je danas normalan radni dan, kao i u Srednjoj školi Pakrac, gdje štrajka samo desetak profesora.

Sindikati su pozvali prosvjetne i zdravstvene djelatnike diljem Hrvatske na jednodnevni štrajk upozorenja prema Vladi zbog otkazivanja kolektivnog ugovora i rezanja plaća. Zato su klupe u većini škola danas prazne. Naša županija nije iznimka.

Više od dvije trećine profesora u požeškoj Gimnaziji odlučilo je poslušati sindikat i štrajkati, a većina učenika nije došla na nastavu. U Ekonomskoj školi samo jedan profesor ne štrajka pa je bilo nemoguće organizirati bilo kakav oblik nastave, a učenici su vraćeni kući. U Poljoprivredno-prehrambenoj školi je 7 djelatnika odlučilo raditi, a 19 štrajkati pa je nastava organizirana prema mogućnostima. U Tehničkoj školi rade samo dva profesora, dok u Obrtničkoj nema nastave.


Osnovna škola Antuna Kanižlića u Požegi organizirala je nastavu za manji broj učenika koji je danas došao, ali većina nastavnika je u štrajku. U Osnovnoj školi Julija Kempfa danas uopće nema nastave, a djeca su poslana kućama. Osnovna škola Dobriše Cesarića je u potpunom štrajku. U pakračkoj OŠ braće Radića štrajka 67 od 76 djelatnika, u lipičkoj školi samo dvoje djelatnika nije u štrajku, a u OŠ Grigora Viteza u Poljani štrajkaju svi osim ravnatelja. Za nekolicinu učenika koji su ostali u školi organizirani su sadržaji u knjižnici i topli obrok.



Nastavnice u Kanižlićevoj školi u "radnom štrajku"

U kutjevačkoj školi samo dvoje nastavnika radi, a nastava se odvija normalno samo u područnoj školi u Cigleniku. U Jakšiću se također štrajka, a nastava se odvija samo u područnoj školi u Cerovcu. U Pleternici su također skoro svi djelatnici u štrajku, a nastava se odvija u područnim školama u Drenovcu i Zarilcu. U Čaglinu dvoje učitelja nije u štrajku, dok u Velikoj svi štrajkaju i nema nastave. U OŠ "Vladimir Nazor" u Trenkovu štrajkaju svi osim dvoje djelatnika, ali nastava nije mogla biti organizirana pa su učenici također poslani kućama. U Kaptolu od 36 djelatnika njih 27 je u štrajku. Većina učenika nije došla na nastavu. U Brestovcu su svi u štrajku, a učenici su vraćeni kući.

Za poslijepodnevnu se smjenu još ništa sigurno ne može reći, ali pretpostavlja se da također u skoro svim školama, osim u Katoličkoj osnovnoj, Katoličkoj klasičnoj gimnaziji i Srednjoj školi Pakrac nastave vjerojatno neće biti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI