HŽ daje prednost učenicima - tako pravdaju kašnjenje u N. Kapelu

Vlak - ilustracija
(FOTO: PIXSELL)

28.11.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 4915

Bojan Kovačić, česti putnik na relaciji Požega - Zagreb, koji se nedavno javio u redakciju 034portala zbog problema koji po njegovu mišljenju dolaze s novim voznim redom HŽ-a, dobio je odgovor iz Hrvatskih željeznica.

Kovačića je zanimalo, kao i brojne druge korisnike željezničkog prometa s područja Požeštine, zašto je jutarnja veza iz Velike i Požege preko Nove Kapele do Zagreba produljena i zakomplicirana čekanjem na kolodvoru u Novoj Kapeli punih 78 minuta na vezu za Zagreb.

"Vlak 6602 (Velika - Požega - Nova Kapela) sredstvo za prometovanje (motornu garnituru) dobiva od vlaka 6603 koji iz Nove Kapele/Batrine u Veliku dolazi u 7,03 sati i kojim u Požegu putuje oko 100 učenika i radnika iz smjera Nove Kapele i Pleternice. Obzirom na stanje pruge između Požege i Velike na kojoj vlakovi prometuju 20 km/h, ukoliko bi se vlak 6602 pomaknuo na ranije radi ostvarenja veze u Novoj Kapeli na vlak 744 za Zagreb, vlak 6603 bi dolazio u Požegu prerano za učenike. Stoga smo u ovom trenutku, s obzirom na brojnost, dali prednost putnicima vlaka 6603, odnosno svakodnevnim migrantima", stoji u odgovoru HŽ Putničkog prijevoza.


Iz HŽ-a također napominju kako putnici iz Požeštine mogu putovati i ranijim vlakom čija veza u Novoj Kapeli stiže u Zagreb u 9,23 sati, a od 9. prosinca će stizati u 9,33. Podsjećaju i kako je počela obnova pruge Velika - Požega u dužini od 11,8 kilometara, a namjera je osposobiti prugu za brzinu vlakova od 60 km/h do početka iduće godine. "Na taj način prijevoz željeznicom na relaciji Požega-Velika ponovno će biti konkurentan za prijevoz putnika u dnevnim migracijama, što će doprinijeti revitalizaciji tog prostora".


Naš čitatelj Bojan Kovačić, inače magistar prometa, kaže da nije zadovoljan njihovim odgovorom jer mu nije jasno zašto ne spominju vlak iz Vinkovaca, čiji se polazak može korigirati, a time bi se riješio problem čekanja na sljedeći vlak. Također, napominje još jednu zanimljivost iz novog voznog reda. "Putnici koji budu putovali u Zagreb prvim jutarnjim vlakom od 9. prosinca plaćat će svoju kartu 10 kn više (u jednom smjeru), odnosno 8 kn više (u slučaju povratne karte) nego li dosad". Razlika je u cijeni zbog novog vlaka iz Vinkovaca koji je dobio rang IC, odnosno najvišu tarifu plaćanja iako se zaustavlja u mjestima kao što su Oriovac, Okučani, Novoselac, što bi, prema njegovim riječima, u Europi za jedan inter-city vlak bilo nezamislivo.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI