Konjska zaprega - ilustrativna fotografija (FOTO: Arhiv Ž. Lukića)

SELO I GRAD NEKAD I SAD
Veterinari potrebniji političarima nego konjima

25.11.2012. | Željko Lukić PREGLEDA: 12138

Čudo je spasilo lipicance u galopu pred granatama njemačkih tenkova, ali ih nije moglo spasiti od poslijeratnog nemara i raseljavanja

Opet Vlada (kao i one prethodne) izvodi nekakve birokratske  bedastoće s ergelama u Lipiku i Đakovu, jer uvijek je bilo važnije koji stranački pijun će dobiti sinekuru kao direktor ergele i njihovih bajkovitih izvedenica, nego li kako će opstati konji i što je bolje za njih. U šuvarovskom maniru treba, ne samo okrupnjavati djelatnosti radi lakšeg manipuliranja, nego i zatrti stare nazive. Odjednom se konj sad registrira kao „kopitar“ (valjda narod ne zna da konj ima kopita, baš kao što političari imaju papke), a pojam „ergela“  se pretapa u nekakav centar za konjogojstvo, agenciju i sl.  (što bi svi nesposobni ministri radili kad ne bi mijenjali stalno nazive unutar svojih resora?). Hoće li – kako je sve krenulo – uskoro i grad Lipik morati sa svoga grba ukloniti konjsku glavu? Prije bih rekao da su veterinari potrebniji nekim političarima, nego li konjima.

O ljubavi žitelja između Save i Drave prema konjima suvišno je i pisati, baš kao i nabrajati stare pjesme u kojima se spominju vranci, dorati, bijelci, kulaši, zelenci...i kako sve nisu naši stari tepali svojim ljubimcima s grivom. Životinju ponosno poistovjećivati s ljudima može samo Slavonac, a takovu čast može doživjeti samo ova plemenita životinja. Poslušajmo: „Konji vranci, konji vranci, to su Gradištanci - konji bijelci, konji bijelci, to su Babogredci“.


Dok se još i dalje rasplamsava rasprava o statusu dviju lipicanskih ergela – đakovačke i lipičke – Požeška kotlina može poručiti "I mi konje za trku imamo" - u doslovnom i prenesenom značenju. Bolje rečeno, imali smo.

Pastuharna Kutjevo osnovana je 1873. godine kada su brigu o konjima vodile vojničke vlasti. Sistematski rad počinje 1857. kada je u Zagrebu osnovana „komanda za remontiranje“ pastuha koja je 1860. premještena u Varaždin. Hrvatska je tada imala pastuharne u Varaždinu i Osijeku koja je ubrzo preseljena u Kutjevo. Kutjevačka pastuharna imala je 584 pastuha toplokrvnih pasmina najviše kvalitete (pretežno lipicanaca) te je postala najveća te vrste u Hrvatskoj, a kasnije i u kraljevini Jugoslaviji. Čak je imala jedno vrijeme i svoj ogranak u Galdovu kod Siska. Godine 1924. pastuharna prelazi iz vojne u civilnu upravu pod zadnjim vojnim upraviteljem, veterinarom  Franjom Műllerom, a njegov civilni nasljednik bio je Milivoj Sekulić koji njome upravlja do 1941. godine.

Taj zaslužni čovjek prvih dana rata teško je ranjen u Dugom Selu i istoga dana umro u Zagrebu.

To je zlatno razdoblje pastuharne koja se pročula diljem svijeta. Njeni pastusi osvajali su na međunarodnim turnirima visoka odličja, a godine 1938. na natjecanju u Aachenu peteropreg kutjevačkih lipicanaca osvojio je zlatnu medalju vukući zapregu u kojoj su se, osim Sekulića nalazili A. Sedić i K. Bodegrajac. Sekulić je 1924. osnovao u Kutjevu i čuvenu Školu lakih jahača po uputama i pravilima tadašnjeg ministarstva poljoprivrede u Beogradu. Na raspisani natječaj odjela za konjogojstvo Savske banovine prijavilo se više mladića, odabrano je 11, od kojih trojica „domaćih“: Josip Antunović iz Ruševa, te Nikola Branežac i Ilija Poznić iz Bekteža. Svi su nosili uniforme, imali besplatan stan i hranu, te dobivali po 20 dinara mjesečno. Školovanje je trajalo 2 godine, polagao se ispit nakon kojega su mladići bili osposobljeni za uzgoj pastuha u ergelama. Uz redovne polaznike jahanje i vožnju zaprega mogli su učiti i ostali mještani, a neki od njih su položili ispit kao Zlatko Rozenberg, Gordana Sekulić i Ivan Tkalčec.

Organizirani uzgoj plemenitih konja nije ostao u uskim okvirima kutjevačke pastuharne, pa su uz njenu pomoć osnivane konjogojske zadruge u selima. Prva je osnovana u Tominovcu 1922. godine gdje se učlanjuju seljaci s 34 lipicanska grla, a 1926. u Cigleniku (74 grla) i Kutjevu (58 čistokrvnih grla), te Poreču (60 grla). Zanimljivo je da je najveća konjogojska zadruga postojala u Kaptolu s čak 266 grla! I malo selo Gradište imalo je zadrugu s 50 matičnih grla. Godine 1931. bilo je u konjogojskim zadrugama Požeške doline evidentirano ukupno 324 zadrugara s 552 rasplodna grla, gotovo u cijelosti lipicanaca.

Da su konji uz ljude najveći stradalnici svih ratova, svjedoči i malo poznata nevjerojatna odiseja kutjevačkih konja u vrijeme 2. svjetskog rata. Da ne bi pali u ruke okupatoru konji su preko Huma prebačeni u Mađarsku, a prebacivanje se odvijalo kao u  filmu. Prema zapisima veterinara Krunoslava Zvanića, ergelu je u zbjegu prema Mađarskoj predvodio hrabri veterinar Franjo Lohman u punom galopu iz sela Suhopolja prema pontonskom mostu na Dravi kod Terezinog Polja. Za njima su jurili njemački tenkovi pucajući po konjima. Razbježalo se tek nešto mlađe ždrebadi koje su pohvatali seljaci toga sela, zatvorili i timarili do povratka ergele iz Mađarske 1945. godine, tako da velikim čudom ni jedno grlo nije izgubljeno.

U sklopu poslijeratne obnove kapetan Franjo Strasner postaje upravnik kutjevačke ergele. U kutjevačkim objektima pronalazi desetak lipicanaca, te se daje u potragu za ostalima iz ergele. Pronalazi neke u Zagrebu, Novome Sadu, Varaždinu te u Sloveniji (zabilježeno je da Slovenci Strasneru nisu htjeli vratiti konje pa su tamo i ostali!). Tako je sakupljeno 48 lipicanskih pastuha. Kobile su vraćane u Lipik, a pastusi u Kutjevo.



Ne staje se na tome u obnovi kutjevačke ergele, nego se otkupljuju kobile s područja cijele Slavonije, ukupno 51 grlo, dok 1949. iz ergele Lipica stiže još deset drugih. Za njih su sagrađeni objekti na pustari (majuru) u Ovčarama kamo se ubrzo i preselila kutjevačka ergela. Od 1951. godine prelazi u civilnu upravu. Prvi civilni upravnik bio je inž. Robert Bajer, a posljednji inž. Petar Delić sve do 1960. kada je ergela rasformirana i predana Državnoj pastuharni Đakovo.

Prestankom rada ove elitne konjogojske ustanove, na požeškom području više nema konjogojstva u državnom sektoru, a smanjilo se i konjogojstvo u okolnim selima. No, kad je Slavonac ovisio o državnoj milosti? U Pleternici je 15. rujna 1974. osnovana prva poslijeratna konjogojska udruga (dakle, ne zadruga) pod nazivom Konjogojska udruga „Santa“ za područje cijele tadašnje općine. Učlanjenih 20 članova imalo je 23 lipicanska grla. Predsjednik je bio Stjepan Marković iz Ašikovaca, a tajnik tadašnji veterinarski inspektor Krunoslav Zvanić, jedan od najzaslužnijih poslijeratnih veterinara za razvoj i propagiranje konjogojstva, posebno uzgoja lipicanaca na našem području.

Za uzgoj ovog bijelog plemenitog konja zaslužna je i požeška Ratarnica u kojoj je još 1921. osnovana manja ergela pod nazivom „Nonius“ zalaganjem tadašnjeg direktora inž. Ive Ružičke. Zabilježeno je da je nekoliko lipicanskih grla posjedovala i poljoprivredna ekonomija požeškog zatvora koji su u fijakerima vozikali ugledne i manje ugledne goste. Vjerojatno su i oni otišli za Đakovo ili Lipik.

Sve u svemu, hrvatsko konjogojstvo u povijesti, posebno lipicanskih grla, može više zahvaliti požeškom nego i  jednom drugom području, prvenstveno Kutjevu. Uzgoj lipicanaca u kutjevačkoj pastuharni vezan je, iako bez većeg utjecaja, i za dvojicu znamenitih ljudi. Tako  je književnik Antun Gustav Matoš ondje kao vojnik timario konje 1893. godine, a ergelu je u Ovčarama 1951. g. obišao Josip Broz Tito. Nekoliko fotografija toga  posjeta dugo je krasilo zidove u zgradi PPK Kutjevo u Ovčarama (možda stoje još uvijek, nisam bio dugo ondje). Usput rečeno, točno prije 40 godina (krajem listopada 1972.) Tito je posjetio ergelu u Đakovu, a gošća mu je bila, nitko drugi nego još aktualna britanska kraljica Elizabeta II. Provozali su se u kočiji koje su vukli lipicanci, a Tito je bio kočijaš o čemu svjedoči ova fotografija s portala Velikabritanija.net.



E, pa sad valjda neće netko iz ovoga podatka izvlačiti zaključak zašto se đakovačka ergela forsirala u odnosu prema lipičkoj.

I na kraju - veliko je pitanje zašto državna vlast ne privatizira državnu ergelu (ergele) nego se nateže s njima već dugi niz godina, iako oni nisu više ni u vojnoj ni u nekoj drugoj funkciji iz čiste nadležnosti države. Jedini moguć odgovor je ovaj: da se mogu političari vozikati u fijakerima ulicama pred svjetinom koja maše. Ne samo Tito, nego i mnogo beznačajnija politička sitnež.






Tagovi: selo i grad, ergele, konji

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

DOJAVE O BOMBAMA I U TRGOVAČKIM CENTRIMA: Pregledom trgovačkih centara nisu potvrđeni navodi o eksplozivnim napravama

.

Ženska strana nacionalne priče Domovinskog rata u književnoj večeri „Naše Branke“

.

FOTO: Moto-mrazovi i Grad Pleternica povodom sv. Nikole darivali najmlađu djecu u pleterničkoj školi

.

UPRAVO: Potvrđena dojava o bombi u Općinskom sudu u Požegi

.

Ovo su tri ključna savjeta uz koje će božićna zvijezda potrajati do druge godine

.

Vlada je odlučila dokad će cijene osnovnih namirnica biti ʺzamrznuteʺ

.

Slavlje sv. Barbare i 100. obljetnica smrti župnika graditelja crkve u Jakšiću

.

Dalibor Bognar više neće voditi prvu momčad Nogometnog kluba Slavonija

.

REKORDER VIKENDA: 43-godišnjaku ʺnagradaʺ od 19.700,00 kn zbog vožnje u pijanom stanju i bez vozačke dozvole

.

Hrvatska danas igra za četvrtfinale SP-a protiv Japana

.

Najava pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga

.

Muškarac (41) kroz Antunovac na biciklu s 3,13 promila

.

Jesu li trgovine i crpke spremne za prelazak na euro i zašto slijedi horor za blagajnice i IT-jevce

.

Ovog prosinca padat će rekordi: Božićne jelke poskupljuju za 20 posto

.

FOTOGALERIJA: Advent u Požegi uz Klapu sv. Lovre

.

Druženje članova i sponzora NK ʺGraničarʺ Zagrađe za kraj uspješne godine

.

Čokobomba! Recept za slatka peciva koja najbolje pašu uz šalicu kave

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 15 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih

.

Nakon jutarnje magle promjenjivo oblačno

.

UPALJENA DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA U PLETERNICI: ʺAdventa u bećarskom šoru ne bi bilo da nije bilo sloge među svima vamaʺ

.

Umro je Rudi Aljinović, Lastan iz Modre Laste

.

ČAROLIJA JE POČELA: Advent u Bećarskom šoru

.

NAPOKON: Od utorka značajno jeftinije sve vrste goriva

.

Tri načina usoljavanja mesa za sušenje - pazite na temperaturu

.

Od župnika posudio 1,7 milijuna kuna pa ih potrošio u kladionici

.

NIKOG NIJE BRIGA: Planira li itko očistiti ovu naplavinu ispod mosta kod Podsreće?

.

Velikih 15 godina manifestacije “Običaji starog zavičaja”

.

Trodnevni susret srednjoškolaca u požeškom Kolegiju

.

Adventska duhovna obnova redovnica u Požegi

.

Božićna pšenica: Posijati ju na Barbaru ili na Luciju?

.

Lipicanci postali dio svjetske nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u, a uskoro kreće i izgradnja nove ergele

.

ŠVERC U SUSJEDSTVU: Žena (63) ʺpalaʺ s 20 kg duhana

.

Muškarac (26) za upravljač Audija sjeo pijan (2,30 promila) pa sletio s kolnika

.

Muškarac (47) upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 2,47 promila

.

Susret biskupa Škvorčevića s hrvatskim braniteljima

.

Hipnoza okusima: Recept za pečenu janjetinu s krumpirom koja mirisima iz pećnice zove za stol

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

Neviđena sramota: Urinirali po božićnom boru na Trgu Sv. Trojstva u Požegi

.

Štiti li Željka Glavića u DORH-u vlastiti sin?

.

Trenutne vremenske prognoze najavljuju bijeli Božić. Veselite li se?

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Pogledajte kako izgleda sudar jelena na Papuku!