Žena na čelu OPG-a: Ugovara poslove, nadgleda i radi na polju

Nevenka Marković
(FOTO: Domagoj Katić)

18.11.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 7363

Nije lako biti žena koja uza sve obveze koje ima kao supruga, majka, baka i kućanica, u svojim rukama drži i konce cjelokupnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Netko će možda reći kako upravljanje OPG-om nije zahtjevno, i bio bi u pravu da radni dan Nevenke Marković iz Treštanovaca kod Jakšića ne traje punih 18 sati.

- Rad na poljoprivredi je mukotrpan i težak, ali kada nešto voliš raditi i kada na kraju godine vidiš pozitivno stanje bankovnog računa, onda imaš motiva za nastaviti dalje. Moj muž i ja smo sve sami izgradili i stekli radom na poljoprivredi za 30 godina braka - kaže nam Nevenka i pokazuje na kuću u kojoj se ne vidi nedostatak ženske ruke.

S poljoprivredom je krenula 80-ih godina kada se udala, a budući da je njezin suprug radio u Zvečevu morala je većinu radova u polju sama obavljati. S vremenom je shvatila kako od početnih 10 jutara zemlje ne može živjeti te je odlučila širiti proizvodnju. Danas ima 110 hektara obradive površine na kojoj uzgaja duhan, pšenicu, ječam i kukuruz. To je površina od koje može, kako nam kaže, pristojno živjeti i priuštiti si ljetovanje i zimovanje bez potrebe za podizanjem kredita.


Nevenka ne samo da ugovara proizvodnju, bira sjeme, repromaterijal, već radi i na polju. Kad god može dolazi na polje raditi, a ne nadgledati svojih 10-ak sezonskih radnika s kojima je uistinu zadovoljna. Krenula je s jednim hektrom burlay-a jer je to sorta duhana koja ne zahtjeva sušaru, da bi danas imala 5 sušara i 20 hektara zasađene virginije.


- Meni je zima monotona, premalo toga mogu učiniti i nisam tip kućanice koja može biti u zatvorenom. Naučila sam raditi, a kada ne radim ništa korisno imam osjećaj kao da to nisam ja. Odem preko ljeta na odmor, ali na moru mogu biti do početka srpnja jer onda počinje berba duhana i stajanja nema - dodaje naša sugovornica koja već sada jedva čeka proljeće i novu sezonu proizvodnje.

Nedjeljom ne radi, to joj je dan za odmor.

- Suprug voli lov, tako da on nedjeljom ide u lov, a ja "pobjegnem" malo nekada na neku ekskurziju. Dolaze mi i unučice za vikend tako da sam im potpuno posvećena i one su mi u prvom planu - ponosna je baka Nevenka koja iako ima 52 godine kaže kako se osjeća kao da ima 35.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI