Mljekar koji ne odustaje: Ivan gradi novu štalu i proširuje stado

Ivan Jurković ispred gradilišta za štalu u Brodskom Drenovcu
(FOTO: Domagoj Katić)

29.10.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 15198

Od svoje 14 godine radi s roditeljima u govedarstvu, a danas je s 32 godine započeo izgradnju nove štale vrijedne 800.000 kuna koju će financirati isključivo vlastitim sredstvima. Priča koja u današnje vrijeme, kada mljekari odustaju od posla, prolijevaju mlijeko i prodaju krave, zvuči pomalo apstraktno dolazi iz Brodskog Drenovca kod Pleternice s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivana Jurkovića.

- Potreba za novom štalom javila se prije dvije godine kada smo shvatili da nećemo moći legalizirati objekte u kojima trenutno držimo grla. Također niti investiranje u opremu nema smisla dok su krave u staroj štali, stoga smo odlučili izgraditi novu štalu koja će moći primiti naših 40 muznih grla zajedno s novom opremom koju planiramo kupiti kako bi nam se olakšao rad - priča nam Jurković koji uz 43 muzna grla ima i 40-ak junadi.

Na svome OPG-u gdje dnevno proizvodi između 400 i 500 litara mlijeka, radi od 4 ujutro do 10 navečer i kaže kako sve što može napravi s obitelji.





- Svake godine smo povećavali proizvodnju, budući da nemamo rashode u vidu kredita povećali su nam se i prihodi. Doduše, ove godine ćemo unatoč nešto većoj proizvodnji imati jednake prihode kao i lani zbog sveobuhvatne recesije - navodi Jurković.

Možda bi se i proširio, ali kaže da nema dovoljno zemljišta na kojemu bi proizvodio hranu. Minimum mu je hektar po kravi, a kaže da ove godine nije ulagao u zemljište zbog štale koju će do kraja godine staviti pod krov.

- Jednom će to sve doći na svoje, samo treba pošteno raditi - zaključuje uz napomenu kako se samo radom mogu polučiti očekivani rezultati.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI