Zlostavljači djece često su uljuđene osobe iz svih slojeva

Predavanje u Dječjem vrtiću Tratinčica
(FOTO: Domagoj Katić)

03.10.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 7265

Predavanje na temu zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom jučer je održano pred 20-ak roditelja pleterničkih vrtićaraca u Dječjem vrtiću Tratinčica. Kako nam kažu voditeljice predavanja, stručne radionice Obiteljskog centra Požeško-slavonske županije Sonja Paprić i Kristina Perić, tema je jako osjetljiva, ali se mora o tome javno govoriti jer je svako peto dijete žrtva seksualnog zlostavljanja.

- Želimo roditeljima ukazati na zablude poput one da je seksualno zlostavljanje uvijek nasilno ili da su zlostavljači neznanci i čudovišta. To nije tako, zlostavljači su često uljuđeni i kulturni ljudi iz svih slojeva društva. Roditelji često misle i kako se to njihovoj djeci ne može dogoditi, upravo iz tih razloga trebamo govoriti o seksualnom zlostavljanju - kaže nam Sonja Paprić uz napomenu kako se otkije samo 10 posto zlostavljača koji su u 87 posto slučajeva poznati djeci.

Naglašavaju i kako zlostavljanje počinje u dobi od 4-8 godina i gotovo nikada nije jednokratno već traje više godina.


- Zlostavljače, među kojima je 25 posto žena, može se prepoznati po neumjesnom zbližavanju, inzistiranju na tjelesnom kontaktu, pretjeranom fotografiranju ili kupovanju darova djeci bez ikakvog razloga - dodaje Kristina Perić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI