Čak 17 posto požeške županije čine stariji od 65

01.10.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 3797

Na području Požeško-slavonske županije, prema popisu stanovništva iz 2001. godine, živjelo je 15,8% stanovništva starijeg od 65 godina, a prema procjeni iz 2010.g. 16,9%. Starija populacija najzastupljenija je na području Čaglina, Lipika i Pakraca, a najmanje na području Jakšića, Kaptola i Požege, piše u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

"Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u Hrvatskoj i u cijelom svijetu kako bi se naglasilo značenje osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije  dobi.  Nužno je osigurati životni okoliš, koji se može prilagoditi kako zdravstvenim tako i socijalnim potrebama i  funkcionalnoj sposobnosti starijih osoba.

Kako imamo brojnu stariju populaciju koja postaje sve brojnija Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr Andrija Štampar pozivaju Vas da naše starije sugrađane počnemo promatrati kao naš kapital, što oni svakako i jesu", piše u priopćenju koje potpisuju Jasmina Kovačević, voditeljica Odjela za javno zdravstvo i Mato Matijević, ravnatelj ZJZ PSŽ.


U priopćenju se dalje navodi kako Svjetska zdravstvena organizacija raznim programima potiče produljenje životne dobi i radnog vijeka, a to se može postići zdravijim načinom života, poticanjem zapošljavanja starijih i promoviranja njihove kvalitete kao prenositelja iskustva na mlađe radnike te provođenjem reformi mirovinskog sustava.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI