Lipik i Coucy le Chateau vežu turizam i razaranje

Na otvorenju izložbe u Multikulturalnom centru
(FOTO: Mario Barać)

20.09.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4227

Jerome Pasquier, francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj danas je u Multikulturalnom centru svečano otvorio izložbu o francuskom gradu Coucy le Chateau koju su, u povodu obilježavanja Dana Grada Lipika, organizirali članovi Udruge hrvatsko–francuskog prijateljstva Lipik.

- Impresioniran sam onime što sam vidio i čuo, posebno radova vaše udruge, ovom izložbom, ali i vašim znanjem francuskog jezika. Moram priznati da me pomalo i sram jer ja ne govorim tako dobro hrvatski kao što vi govorite francuski. Vrlo je važna suradnja gradova Lipika i Coucy le Chateaua što potvrđuje dobro odnose ovih dviju država i naroda. Želim vam da svi dobijete priliku posjetiti Coucy le Chateau i želim da se vaši odnosi dodatno prošire, rekao je veleposlanik Pasquier prilikom otvaranja izložbe koju će građani imati prilike razgledati do 25. listopada.

Na izložbi je, kroz stotinjak fotografija, predstavljen ovaj prekrasni francuski grad koji ima puno poveznica s Lipikom.


– Važna poveznica je turizam jer su oba grada u svoje vrijeme bili omiljena kontinentalna turistička odredišta. Zajedničko nam je nažalost i razaranje jer je Coucy le Chateau razoren u Prvom svjetskom ratu, a Lipik je strašna razaranja doživio u Domovinskom ratu, rekla je Jacqueline Ivezić, predsjednica Udruge hrvatsko–francuskog prijateljstva Lipik i inicijatorica postavljanje ove izložbe.


Veleposlanik Pasquier je s najbližim suradnicima i domaćinima obišao Lipik koji je s Coucy le Chateauom grad prijatelj od rujna 2008. godine. Posjetili su i Osnovnu školu Lipik u kojoj je odnedavno francuski jezik postao jedan od izbornih predmeta. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI