Lipički konji dobivaju veći prostor i bolje uvjete za život

Radovi na ergeli u Lipiku
(FOTO: Mario Barać)

15.09.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4901

Kroz tjedan dana lipicanci i ostali konji iz Državne ergele Lipik na raspolaganju će imati dvostruko veću ograđenu površinu po kojoj će se moći slobodno kretati. Rezultat je to radova koji su posljednja dva dana odradili djelatnici ergele, radne grupe Grada Lipika, Konjičkog kluba Lipik 95, uz pomoć ljudi i mehanizacije HEP-ovog pogona Križ.

Buduća ulaganja ovise o Ministarstvu poljoprivrede

- Izbušeno je 114 rupa dubine između 60 i 80 centimetara i u njih je postavljeno isto toliko stupova za buduću ogradu. Taj dio radova smo završili, a početkom sljedećeg tjedan ćemo na stupove pribiti štafle i obojiti ogradu pa će konji kroz tjedan dana moći u novo, puno veće dvorište, rekao je Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele Lipik.





Pojašnjava da će ovim novim prostorom konji dobiti znatno kvalitetnije uvjete za život, a ističe da buduća ulaganja u ergelu ovise o odlukama Ministarstva poljoprivrede. Drvnu masu za novu ogradu ergele donirale su Hrvatske šume, dio sredstava prikupljen je kroz donacije i pomoć Grada Lipika, a dio su vlastita sredstva lipičke ergele.

Radi se na pomlađivanju

U ergeli u Lipiku je trenutno 87 konja od kojih je 70 lipicanaca. Upravitelj Jakšić ističe da se posljednjih godina velika briga vodila o pomlađivanju stada, pa su tako od ukupnog proja lipicanaca, približno 50 posto mlada grla, odnosno ždrjebad, jednogodišnjaci i dvogodišnjaci, a ostatak su stara grla.

Vezano uz radove na postavljanju nove ograde, upravitelj Jakšić ističe još jednu zanimljivost: iako je kiša padala skoro dva dana, zemlja je vlažna tek do dubine od 20-ak centimetara, a dublje je i dalje suha kao barut.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI