Zaboravljene žrtve: Nitko iz državnog vrha nije se pojavio

Tradicionalni mimohod u Kusonju
(FOTO: Mario Barać)

08.09.2012. | Mario Barać
Pregleda: 10193

"Apeliram na savjest predsjednika Ive Josipovića, ako je još ima, da se ogradi od Veljka Džakule, da se ne veže za takve ljude za koje ne smije vrijediti abolicija, jer on je zločinac i začetnik zla koje se dogodilo na ovom području", rekao je Stjepan Budinski, ratni zapovjednik Bjelovara danas u Kusonju pored Pakraca.

Sjećanje je to na 21. godišnjicu pogibije 20 branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade koji su na današnji dan 1991. godine u ovom naselju upali u zasjedu i koji su, nakon predaje, mučki ubijeni i masakrirani. Dvije godine kasnije, njihovi preživjeli suborci i obitelji su na isto mjesto došli položiti vijence i zapaliti svijeće. Od kukavički podmetnute mine smrtno su stradala tri bjelovarska branitelja, a nekoliko ljudi je ranjeno.

Budinski je podsjetio na ratna događanja, kao i na uhićenje Džakule tjekom Bljeska.


– Tada se nije htio predati nego je i dalje zagovarao Krajinu i tražio njezino priključenje Banja Luci.


Više ne možemo biti ravnodušni

- Danas isti taj Džakula svima nama dijeli lekcije i u Kninu slavi „Oluju“ i Dan hrvatskih branitelja. Možda bi Džakula htio doći i na ovu komemoraciju u Kusonje, što bi za sve nas bilo krajnje poniženje. Više ne možemo biti ravnodušni nego se moramo organizirati i učiniti nešto da tog zločinca barem procesuira hrvatska država, zaključio je Budinski uz burni pljesak brojnih okupljenih građana, branitelja i članova obitelji poginulih Bjelovarčana.

Prije nego što su delegacije položile vijence i zapalile svijeće na spomen obilježju kod kapele Male Gospe, sudionici komemoracije su kroz Kusonje prošli u tradicionalnom mimohodu koji je krenuo od spomen obilježja Rakov potok.

Političari opet zakazali

Ni ove godine na komemoraciju koju su organizirali članovi Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata RH – Kusonje 91. – 93., nije došao nitko od političkog vrha. Najpoznatije ime bila je Jadranka Kosor koja je pre okupljenima rekla kako se nada da će na godinu ovdje doći i predsjednik Republike i premijer.

– Želim da uz njih sljedeće godine ovdje u Kusonje dođu i naši generali Ante Gotovina i Tomislav Markač, poručila je Kosor.

Predsjednik Josipović je u Kusonje poslao svog izaslanika, brigadnog generala Vladu Šelebaja, ministar branitelja Predrag Matić pukovnika Ivana Grujića, a Vladu je predstavljao potpredsjednik Sabora Milorad Batinić koji je rekao kako je pogibija branitelja u Kusonju „jedna od najtragičnijih, ali i najherojskijih slika Domovinskog rata“.

Požeško slavonsku županiju je danas na ovoj komemoraciji predstavljao zamjenik župana Željko Jakopović, a među okupljenima smo vidjeli i drugog dožupana Miroslava Grozdanića koji je biran ispred srpske nacionalne manjine.

Huška: Za zločin su odgovarali marginalni četnici

- Za ovaj zvjerski zločin u Kusonju odgovarala su tek 3 ili 4 marginalna četnika. Mi danas živimo u gradu koji je pretrpio ogromnu ratnu štetu, koji je razoren i u kojem je bila uništena privreda. Tijekom rata je poginulo 126 branitelja s područja Pakraca i Lipika, na ovom području je život izgubilo više od 300 branitelja iz cijele Hrvatske, više od 1.000 je ranjenih. Ali mi ne plačemo nego šutimo i radimo i možda je problem u tome što previše šutimo, rekao je Davor Huška, pakrački gradonačelnik.

Nakon komemoraciju misu zadušnicu je služio požeški biskup Antun Škvorčević.

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI