Građanskoj inicijativi zabranjen nastavak radova na Munjari

Munjara Kuzmica
(FOTO: GI Kuzmica)

06.09.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 5019

Građanska inicijativa Kuzmica dobila je pisani odgovor Grada Pleternice, koji je Grad poslao na naš upit i 034portalu. U odgovoru koji potpisuje pleternički gradonačelnik Franjo Lucić navodi se kako je Grad Pleternica, kao vlasnik zgrade nekadašnje hidroelektrane "Munjara" u Kuzmici, i zakonski odgovoran te ne može dozvoliti da snosi sankcije zbog najavljenih nezakonitih radova.

U dopisu iz Grada Pleternice stoji:

Grad Pleternica zakoniti je vlasnik predmetne građevine i po Zakonu jedini odgovoran za sve radnje koje se poduzimaju na njegovom vlasništvu, ali također kao vlasnik jedini je ovlašten poduzimati, odnosno već i poduzima sve zakonite radnje da se isti objekt rekonstruira i kao takav privede svrsi. Dakle, već je u tijeku izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju građevine Hidroelektrane u Kuzmici koja se izrađuje po ovlaštenom arhitektu. Nakon izrađene projektne dokumentacije za rekonstrukciju građevine pristupiti će se ishođenju potrebnih dozvola za izvođenje građevinskih radova, i to u cilju dovođenja predmetne građevine u stanje koje bi bilo što vjernije prvobitnoj namjeni. Cilj Grada Pleternice je da se Hidroelektrana u Kuzmici rekonstruira i privede svojoj svrsi na što kvalitetniji način, a to je jasno vidljivo iz ranije navedenog budući da je već u tijeku izrada projektne dokumentacije i opsežnog troškovnika radova, dostavljen je zahtjev nadležnom tijelu Ministarstva kulture za stavljanje objekta pod zaštitu. Odmah po ishođenju potrebne dokumentacije pristupiti ćemo osiguranju novčanih sredstava u Proračunu Grada, ali svakako ćemo pokušati kandidirati projekt i prema fondovima Europske unije, te odgovarajućima natječajima Ministarstava i Fondova Republike Hrvatske. Kao što vidite, unatoč velikoj želji za obnovu predmetnog objekta, morate biti svjesni da tek nakon provedenih gornjih radnji moći ćemo pristupiti kvalitetnom uređenju i rekonstrukciji građevine, a ne samo izvođenju „estetskih“ radnji uređenja objekta što je Vaš prijedlog, jer iste svakako nisu u funkciji rekonstrukcije, već čak postoji opasnost da bi kasnije mogle otežati i prouzročiti veće troškove kod pristupanja izvođenja pravih radova na rekonstrukciji građevine.


Slijedom navedenog, vidljivo je da smo pokrenuli već sve moguće na zakonima utemeljene radnje koje idu u smjeru što brže i kvalitetnije rekonstrukcije. Plan Grada je da se predmetni objekt dovede u svrhu koju nalaže struka, a da bi se istim ubuduće svakodnevno mogli koristiti građani ovoga kraja, ali i šire. Što se tiče Vašeg prijedloga o samostalnom izvođenju radova na samom objektu, isto dakako ne možemo dopustiti jer su takvi radovi nezakoniti i nestručni, ali i krše niz pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatske, stoga kao zakoniti vlasnik predmetne građevine, ovim putem Vam nalažemo da se suzdržite od izvođenja bilo kakvih radova na samom objektu Hidroelektrane u Kuzmici koje navodite u gornjem dopisu, a sve iz navedenog razloga.


Dakle, nakon što završimo započetu izradu projektne dokumentacije i ishodimo potrebne dozvole, osiguramo potrebna sredstva, te provedemo odgovarajući postupak javne nabave kojim će se odabrati odgovarajući izvođač radova na rekonstrukciji, ugovoriti odgovarajući stručni nadzor, prijava gradilišta, odnosno početak radova, tada će svakako biti dobrodošla svaka Vaša inicijativa, te svaka eventualna donacija, no do toga trenutka molimo Vas da se strpite i imate razumijevanja, te da ne otežavate ionako kompleksnu investiciju rekonstrukcije predmetne građevine. Kao što je objašnjeno, dužni ste struci dopustiti da odradi svoj posao, te Vas molimo da nikakvim izvođenjem nestručnih i neodgovarajućih radova ne izlažete Grad Pleternicu kao zakonitog vlasnika u opasnost od plaćanja visokih zakonskih kazni zbog kršenja Zakona o prostornom uređenju i gradnji, te neminovne obustave radova od strane nadležnog građevinskog inspektora.

Vezano uz pisanu suglasnost ovoga Grada, od 04. svibnja 2012. godine koju spominjete u nekoliko navrata u svom dopisu, a koju tumačite kao suglasnost za izvođenje radova, ovim putem Vas upućujemo da istu ponovno pažljivo proučite, jer se u istoj niti jednom riječju ne spominje davanje suglasnosti na izvođenje radova na Hidroelektrani u Kuzmici, već je ista dana samo kao potpora Vašoj Udruzi u realizaciji programa obilježavanja 100. obljetnice Hidrocentrale u Kuzmici, a sigurno ne za bilo kakvo izvođenje radova. Radove na objektu sukladno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji može izvoditi samo Investitor, a to može biti ili vlasnik nekretnine ili osoba s kojom vlasnik ima sklopljen odgovarajući ugovor o pravu građenju, a nikako ne treća osoba koja čak nije niti registrirana za izvođenje bilo koje vrste građevinskih radova. Moramo Vas također upoznati i sa odredbom članka 1. stavak 5. Zakona koja propisuje da se odredbe Zakona koje se odnose na nove građevine na odgovarajući način primjenjuju na rekonstrukci u, uklanjanje i održavanje postojećih građevina. Također, člankom 311. propisane su drastične kazne koje snosi Investitor u slučaju ne pridržavanja zakonskih odredaba.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI