Prodaju cijelo stado krava i sele u inozemstvo

Slavica i Tihomir Kotrla
(FOTO: H. Kusik/Glas Slavonije)

03.09.2012. | Glas Slavonije/M.N.
Pregleda: 15915

Razočaran i ogorčen stanjem u agraru, posebno u govedarstvu, poljoprivrednik Tihomir Kotrla iz Golog Brda kod Kaptola odlučio se na prodaju cijelog stada od 27 muznih krava i četiri junice, objavio je Glas Slavonije u današnjem broju.

Tihomir se 1999. godine vratio s privremenog rada iz Austrije u Golo Brdo, gdje je uz suprugu Slavicu osnovao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Ulaganjem je do danas stvorio farmu muznih krava koja godišnje otkupljivaču isporučuje oko 138.000 litara mlijeka. Problemi oko zakupa zemljišta, niska otkupna cijena mlijeka i neredovita isplata državnih poticaja doveli su njihov OPG do toga da namjerava rasprodati stado, a posao ponovno potražiti u inozemstvu.

- Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nedavno je izjavio da mi koji ne ostvarujemo profit u poljoprivredi potražimo drugi posao. Javno sam ga upitao koji je to drugi posao u poljoprivredi danas isplativ i po čemu je on uspješan u svome poslu, ako danas u agraru imamo ovakvu situaciju. Za svoj dosadašnji rad u uzgoju krava imam 12 diploma s raznih ocjenjivanja goveda, kao i šampionsku titulu za najbolju prvotelku kravu u Hrvatskoj 2006. godine koja je dala 9.872 litre mlijeka u prvoj laktaciji. U rad našeg OPG -a uključena je cijela obitelj, imamo i jednog pomoćnog radnika i bazirani smo isključivo na domaći uzgoj. Trenutna pomoć od strane ministarstva bila bi ta da nam omoguće povoljnu kupnju stočne hrane kako bismo preživjeli ovu situaciju koju je prouzročila suša. Gdje je logika u poslovanju ako je kilogram smjese za ishranu stoke 4 kune, dok je maksimalna otkupna cijena mlijeka 2,50 kuna. Nitko od nas nikada nije računao uloženi rad na farmi, a zarada je do sada bio jedino državni poticaj za proizvodnju mlijeka kojega više izgleda nema. Isplatili su nam navodno jednu ratu, koju ja još nisam vidio na našem bankovnom računu - rekao je Tihomir Kotrla naglasivši da želi nastaviti raditi u poljoprivredi jedino ako se uvjeri u isplativost bavljenja ovim poslom, piše u Glasu Slavonije.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI