Tajne najboljeg fiša su temeljac, paprika i domaći luk

Pobjednik Fišijade Mile Beslić
(FOTO: Vjeran Blašković)

31.08.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 39966

Za pobjedu na požeškoj Fišijadi potrebne su godine iskustva i pravi recept. Svjedoči tomu ovogodišnji pobjednik Mile Beslić, predsjednik ribolovnog društva Šaran iz Požege. Javnosti je poznat i kao direktor razvoja u komunalnom poduzeću Tekija. Dugogodišnji je sudionik Fišijade, a ovo mu je prva pobjeda. Kaže kako nije u parku zbog nagrada, već druženja s prijateljima. Tako je i ove godine kuhao s prijateljem Dragutinom Blažićevićem.

Kako je rekao predsjednik žirija Fišijade Zdenko Došen, ove godine primijećen je značajan napredak u kvaliteti natjecateljskih fiš paprikaša. O tome govori i pobjednik koji je odlučen u pripetavanju zbog istog broja bodova. Pobjednika Beslića pitali smo u čemu je tajna njegova recepta.


Pobjednički fiš


Temeljac od 7 vrsta ribe


- Važna je riba i posebno temeljac od sedam vrsta slatkovodne ribe. U ovom fišu ima i savske ribe, a u temeljac idu šaran, som, štuka, jez, babuška i druge. Važno je i kakva je paprika, za dobar fiš potrebna je ona najbolja, a koristim papriku iz Kopačeva. Radi se o slatkoj i ljutoj paprici koja je mljevena na kamenu, tako da nije spaljena i zadržala je svoju punu aromu, priča nam pobjednik. Dodaje kako luk, poput onoga koje je koristi, mora bit uzgojen u vlastitom vrtu.

- Posebna pozornost je i na vatri. Koristim drvo vrbu jer ono daje nešto nižu , ali stalnu temperaturu, dovoljnu za kuhanje ribe. Vatru treba postaviti oko kotlića, da grije stijenke kako bi fiš paprikaš sam kružio u kotliću.

Kuhanje 60 minuta

Beslić otkriva i sve sastojke. Pored slatkovodne ribe, u fiš je stavio crveni luk, spomenuti temeljac, slatku i ljutu mljevenu papriku i sol. Riba ne smije biti prekuhana, a optimalno vrijeme kuhanja je oko 60 minuta s tim da se prvih 20 minuta prži luk.

- Tajna ovoga fiša je i što je riba marinirana jedan sat prije početka kuhanja u malo bijelog vina i soli, kaže Beslić.

Ovo je 18. Fišijada održana u parku pored Orljave, gdje se okupilo 59 fiš majstora. Drugo mjesto osvojio je Ivan Đuzel iz Sikirevaca, dok su treći bili mladi kuhari Mario Stanojević i Miro Papac iz Jakšića.

FOTO Pogledajte fotogaleriju s Fišijade.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI