Zbog 105 kila kokaina pretražen i stan u okolici Požege

Kovčeg zaplijenjenog kokaina
(FOTO: MUP)

18.04.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 7616

Hrvatska policija u suradnji s austrijskim, njemačkim, slovenskim i američkim kolegama presrela je 105 kilograma kokaina te privela nekoliko osoba povezanih s krijumčarenjem spomenute droge iz Dominikanske republike preko Francuske, Njemačke i Austrije do Hrvatske. U istražnim radnjama povezanim s ovom zapljenom pretražen je i jedan stan u Požegi, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Zagrebu. Prve informacije koje su se pojavile govore o tome da je u akciju krijumčarenja kokaina bilo uključeno dvoje ljudi iz okolice Požege. Neslužbene informacije koje imamo govore pak da se radi o ženskoj osobi iz Brestovca čiji je stan pretražen tijekom istražnih radnji.

Akcija nazvana Spider Web pokrenuta je na inicijativu hrvatske policije a saznanja dobivena istragom otkrila su policiji sasvim novi način krijumčarenja kokaina. Akcija je u završnu fazu ušla početkom veljače.

Unajmili zrakoplov


Utvrđeno je da su članovi kriminalne skupine iznajmljenim zrakoplovom Golf Stream IV (G IV) sredinom ožujka otputovali u Dominikansku Republiku gdje su pregovarali te sredinom travnja i kupili oko 105 kilograma kokaina koje su ukrcali u spomenuti zrakoplov. Istim zrakoplovom su preko Nice u Francuskoj odletjeli u Stuttgart. Tamo su kokain iz zrakoplova prebacili u dva osobna vozila iznajmljena u rent a car agenciji. Vozilima su nastavili putovanje u pravcu Salzburga i dalje prema Republici Sloveniji. Neposredno prije ulaska u tunel Karavanke na Austrijsko - Slovensko granici policijski službenici MUP-a Republike Austrije zaustavili su i Mercedes i u njemu pronašli 5 putnih kovčega u kojima se nalazilo oko 105 kg kokaina. Tada je uhićen organizator kriminalne skupine i njegova suputnica. Osim kokaina u vozilu je pronađena i komunikacijska oprema (mobiteli i SIM kartice) i dokumentacija o aktivnostima članova kriminalne skupine.


Od Njemačke do Hrvatske

Drugo vozilo marke BMW 5 je nastavilo putovanje kroz Republiku Sloveniju u pravcu Zagreba. U blizini slovensko-hrvatske granice preostala tri člana skupine su napustila vozilo marke BMW 5 te je po njih došao jedan hrvatski državljanin s vozilom hrvatskih registracijskih oznaka. Prilikom namjere prelaska u drugo vozilo uhitili su ih policijski službenici MUP-a Republike Slovenije. Provedenom pretragom u vozilima nije pronađena droga, ali su pronađeni drugi dokazi o kriminalnoj djelatnosti članova skupine.Kako bi pronašli i druge dokaze u Hrvatskoj su provedene pretrage domova članova skupine te je uhićen jedan član skupine koje se nalazio u Hrvatskoj. Tijekom pretraga pronađeni su mobiteli, SIM kartice, računala, memorijski uređaji i dokumentacija o aktivnostima članova skupine.

- Posebna značajka ogleda se u činjenici da je ovo rezultiralo prekidanjem novog i do sada nepoznatog modaliteta krijumčarenja opojnih droga – rekao je glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić.

Vrijednost zaplijenjene droge na narko tržištu policija procjenjuje na 3,9 milijuna eura.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI