Zbog 105 kila kokaina pretražen i stan u okolici Požege

Kovčeg zaplijenjenog kokaina
(FOTO: MUP)

18.04.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 7624

Hrvatska policija u suradnji s austrijskim, njemačkim, slovenskim i američkim kolegama presrela je 105 kilograma kokaina te privela nekoliko osoba povezanih s krijumčarenjem spomenute droge iz Dominikanske republike preko Francuske, Njemačke i Austrije do Hrvatske. U istražnim radnjama povezanim s ovom zapljenom pretražen je i jedan stan u Požegi, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Zagrebu. Prve informacije koje su se pojavile govore o tome da je u akciju krijumčarenja kokaina bilo uključeno dvoje ljudi iz okolice Požege. Neslužbene informacije koje imamo govore pak da se radi o ženskoj osobi iz Brestovca čiji je stan pretražen tijekom istražnih radnji.

Akcija nazvana Spider Web pokrenuta je na inicijativu hrvatske policije a saznanja dobivena istragom otkrila su policiji sasvim novi način krijumčarenja kokaina. Akcija je u završnu fazu ušla početkom veljače.

Unajmili zrakoplov


Utvrđeno je da su članovi kriminalne skupine iznajmljenim zrakoplovom Golf Stream IV (G IV) sredinom ožujka otputovali u Dominikansku Republiku gdje su pregovarali te sredinom travnja i kupili oko 105 kilograma kokaina koje su ukrcali u spomenuti zrakoplov. Istim zrakoplovom su preko Nice u Francuskoj odletjeli u Stuttgart. Tamo su kokain iz zrakoplova prebacili u dva osobna vozila iznajmljena u rent a car agenciji. Vozilima su nastavili putovanje u pravcu Salzburga i dalje prema Republici Sloveniji. Neposredno prije ulaska u tunel Karavanke na Austrijsko - Slovensko granici policijski službenici MUP-a Republike Austrije zaustavili su i Mercedes i u njemu pronašli 5 putnih kovčega u kojima se nalazilo oko 105 kg kokaina. Tada je uhićen organizator kriminalne skupine i njegova suputnica. Osim kokaina u vozilu je pronađena i komunikacijska oprema (mobiteli i SIM kartice) i dokumentacija o aktivnostima članova kriminalne skupine.


Od Njemačke do Hrvatske

Drugo vozilo marke BMW 5 je nastavilo putovanje kroz Republiku Sloveniju u pravcu Zagreba. U blizini slovensko-hrvatske granice preostala tri člana skupine su napustila vozilo marke BMW 5 te je po njih došao jedan hrvatski državljanin s vozilom hrvatskih registracijskih oznaka. Prilikom namjere prelaska u drugo vozilo uhitili su ih policijski službenici MUP-a Republike Slovenije. Provedenom pretragom u vozilima nije pronađena droga, ali su pronađeni drugi dokazi o kriminalnoj djelatnosti članova skupine.Kako bi pronašli i druge dokaze u Hrvatskoj su provedene pretrage domova članova skupine te je uhićen jedan član skupine koje se nalazio u Hrvatskoj. Tijekom pretraga pronađeni su mobiteli, SIM kartice, računala, memorijski uređaji i dokumentacija o aktivnostima članova skupine.

- Posebna značajka ogleda se u činjenici da je ovo rezultiralo prekidanjem novog i do sada nepoznatog modaliteta krijumčarenja opojnih droga – rekao je glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić.

Vrijednost zaplijenjene droge na narko tržištu policija procjenjuje na 3,9 milijuna eura.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI