Maloljetnici sve rjeđe žrtve, a sve češće počinitelji

Marko Pavić, policijski službenik educiran za rad s maloljetnicima, i Željko Grgić, načelnik krim-policije
(FOTO: Mario Nakić)

16.08.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 6060

Policijska uprava požeško-slavonska opremila je uz potporu IPA europskog fonda posebnu prostoriju za ispitivanje i razgovor s maloljetnicima, poglavito djecom, sukladno važećim propisima i zakonima koji posebno štite maloljetnike.

Bilo da se maloljetnici pojavljuju kao žrtve ili počinitelji kaznenih djela, zakoni propisuju poseban pristup pri kriminalističkoj obradi pa su dva policijska službenika iz ove PU posebno educirani i jedini ovlašteni za razgovor s djecom, a takve službenike ima i svaka policijska postaja na našem području.

Željko Grgić, načelnik Kriminalističkog odjela PU požeško-slavonske iznio je statističke pokazatelje koji ukazuju na smanjeni broj maloljetnika među žrtvama, a povećan broj maloljetnika među počiniteljima kaznenih djela u ovoj godini.


- Ove je godine zabilježeno 42 djela na štetu maloljetnika, dok ih je lani u istom razdoblju bilo čak 75. Pad broja kaznenih djela na štetu maloljetnika posebno je vidljiv kada se radi o nanošenju tjelesnih ozljeda. Takvih je slučajeva lani bilo 15, dok je ove godine brojka prepolovljena na 7. Kada se radi o povredi dužnosti uzdržavanja, ove je godine bilo 5, a lani preko 30 prijava. Jedino se povećao broj zapuštanja maloljetnika i djece, i to s lanjskih 12 na 24 slučaja ove godine. Radi se o slučajevima kada policijski službenici zateknu maloljetnika nakon 23 sata vani bez pratnje punoljetne osobe. U tom ga slučaju dovoze u policiju, zovu roditelje i obavještavaju Centar za socijalnu skrb. Ukoliko se takvi slučajevi ponavljaju s istim djetetom, onda ide kaznena prijava protiv roditelja zbog zapuštanja maloljetnika - rekao je Grgić.


Načelnik krim-policije ustvrdio je kako se, s druge strane, broj slučajeva u kojima su maloljetnici i djeca počinitelji kaznenih djela povećao.

- Ove godine je prijavljeno 29 maloljetnika, među kojima je 8 djece mlađe od 14 godina za ukupno 26 kaznenih djela. Lani su prijavljena 22 maloljetnika za 18 djela, a među njima nije bilo nijedno dijete.

Kako doznajemo, najmlađi počinitelj kaznenog djela na području naše županije ima samo 11 godina.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI