Proglašena elementarna nepogoda zbog suše

U županiji je najteže stanje na usjevima kukuruza
(FOTO: Ivica Galović/PIXSELL)

16.08.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4147

Župan Marijan Aladrović proglasio je elementarnu nepogodu na području  Požeško-slavonske županije. Ostale slavonske županije to su već učinile, a naša je, kako je rekao dožupan za gospodarstvo Željko Jakopović, pričekala da skupi preliminarna izvješća o procjenama štete iz općina i gradova.

Mraz i suša

Ukupna je šteta, ako se uzme i proljetni mraz koji je uništio nasade voća i povrća, te ljetna suša koje je najviše štete nanijela kukuruzu, soji, šećernoj repi i sl. kulturama oko 150 milijuna kuna, rekao je dožupan Jakopović. Štete na tim kulturama kreću se od 40 do 100 posto.


Tijekom posljednjih 40-ak dana na području županije palo je svega 21 do 24 milimetra kiše po metru četvornom. Samo šteta od suše procjenjuje se na 76 milijuna kuna.


Najveće štete od suše su na području Kutjeva - 20 milijuna kuna, a slijede Lipik i Pleternica  s procjenom od 10 milijuna kuna. Općina Velika prijavila je štetu na ratarskim kulturama i vinogradima u iznosu 8 milijuna kuna, Općina Čaglin u iznosu 7 milijuna kuna, općine Jakšić, Brestovac i Kaptol u iznosima po 5 milijuna kuna, Požega 4 milijuna kuna i Pakrac 2 milijuna kuna.

Prijava štete u općinama i gradovima

- Pozivaju se poljoprivrednici da u roku sljedećih 8 dana prijave procjenu štete u svojoj općini ili gradu. Nakon toga općine i gradovi imaju 50 dana da utvrde štetu i izdaju konačne izračune. Potom, u roku 10 dana, sumirat će se izvješća i dostaviti u Ministarstvo poljoprivrede, pojasnio je dožupan Jakopović.

Komentirajući najave da ministarstvo nema novca za isplatu šteta, dožupan Jakopović je rekao da će oni koji žive samo od poljoprivrede teško preživjeti. - Oni opet moraju ulagati da bi tek krajem 2013. mogli očekivati kakav prihod.

- Administrativno proglašenje elementarne nepogode olakšat će poljoprivrednicima život tako što će moći tražiti reprogram dugovanja, može im pomoći kod osiguranja, a nitko ih neće tražiti referentne prinose, rekao je dožupan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI