NASLOVNAPLETERNICAŽIVOTARHIV


Subotnja šetnja: Pleternica, 21.7.2012. (FOTO: Marko Iličić)

KAVA 6, A PIVO 12 KUNA
Pleternički ugostitelji dogovorno podižu cijene pića

06.08.2012. | Domagoj Katić PREGLEDA: 14408

Prije nego li krenete u vaš najdraži lokal u Pleternici, dobro izbrojite novac, nemojte da vas iznenade nove cijene pića. Kako kažu, prisiljeni rastom računa za struju, plin i vodu te većih nabavnih cijena pića i PDV-a od 25 posto, pleternički ugostitelji dogovorno su odlučili podići cijene pića.

- Nabavna cijena kave je prije par godina bila 48 kuna, a u lokalu se šalica prodavala za 5 kuna. Danas je cijena kilograma kave 144 kune. Morali smo cijenu podići na 6 kuna, kaže nam Zdravko Uremović, predstavnik ceha ugostitelja Pleternice.

- Jednostavno smo to morali napraviti, sve cijene su otišle gore. Ugostiteljstvo je oduvijek funkcioniralo u omjeru 3:1, što znači da je cijena u kafiću 3 puta veća nego nabavna. Prema tom omjeru pivo bi trebalo koštati 18 kuna, a to je nemoguće.


Ističe i kako pivovare podižu cijenu piva 3 do 4 puta godišnje po 20-ak lipa.
- Znamo da je recesija i da su neki nezadovoljni ovim potezom, ali jednostavno smo morali podići cijene, opravdava potez ugostitelja Uremović.

- Svi misle kako nam je cijena od 4 kune po prodanom pivu dovoljna, ali od te 4 kune isplaćujemo plaće, doprinose, plaćamo režije. Treba i lokal obnovit s vremenom, to su sve troškovi koji su u pozadini i od te 4 kune ostane jako malo. Držali smo cijene dok smo mogli, sada više ne možemo. Uvijek ćemo raditi akcije i izlaziti korisnicima u susret, ali osnovna cijena se morala podići, dodaje jedan od pleterničkih ugostitelja, koji će po novom cjeniku pivo prodavati za 12, umjesto dosadašnjih 10 kuna.


Tagovi: kafić, kafići, ugostitelji, cijene, pivo