Suša i slabe pritoke ugrožavaju Sovsko jezero

Sovsko jezero
(FOTO: Domagoj Katić)

06.08.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 12732

Nepovoljni vremenski uvjeti itekako su vidljivi u Sovskom jezeru, važnom lokalitetu prirode i močvarnom staništu velike bioraznolikosti koje se prostire na 69 hektara. Jezero koje se nalazi u kategoriji zaštite značajnog krajobraza od 1989. ugroženo je nestašicom vode.
 
Zbog suše koja traje već par godina, osim razine jezera koja je pala, presušili su i izvori oko jezera koji su do prije godinu dana intenzivno davali pitku hladnu vodu.

Netaknuta priroda, mir i tišina razlozi su zašto je Sovsko Jezero, unatoč ntome, jedno od popularnijih izletišta naše županije. Smješteno iznad Sovskog Dola, na prometnici Čaglin - Đakovo svaki vikend okupi 200-tinjak izletnika.

- Dolazimo ovdje par puta godišnje. Danas ima nešto manje posjetitelja, inače moramo doći ujutro u 7 sati ako želimo pronaći mjesto. Sjećam se jedne godine za praznik rada bilo je više od 300 automobila - kaže nam posjetitelj iz Pleternice.


Ribiči, koji su došli iz Podvinja, kažu kako često tu pecaju, ali da nema više ribe kao prije jer se voda povukla zbog velike suše.


Nedavno je postavljen i novi vidikovac s kojeg se, kada je vidljivost dobra, osim velikog dijela naše županije može vidjeti i đakovačka katedrala.












Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI