Stiže novi toplinski val: Evo što preporučuju liječnici

Sunce - zalazak
(FOTO: Marko Iličić)

27.07.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 5032

Tijekom sljedećeg vikenda, 28. i 29. srpnja očekuje se novi toplinski udar. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da bi dnevne temperature u Slavoniji mogle prijeći i 35 stupnjeva Celzijusevih.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije stoga ponovno upozoravaju na mjere zaštite od izlaganja suncu i vrućini.

Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati.

Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu.

Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale).

Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.

Pomognite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku.

Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.


Dopis potpisuje Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo u požeško-slavonskom ZJZ-u i dodaje kako se ove preporuke posebno odnose na djecu, bolesne i starije osobe.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI