U Poljoprivredi Lipik zadovoljni izvrsnim prinosom pšenice

Žetva pšenice - ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

26.07.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4218

S oko 219 hektara zasijane površine pod pšenicom, u Poljoprivredi Lipik su "skinuli" 1.550 tona, što je prinos veći od 7 tona po hektaru. Takav je prinos iznenadio i direktora Željka Viboha koji je uoči žetve priželjkivao 6,5 tona.

- Ovo je definitivno bila dobra godina za ozime kulture na našim parcelama, a pšenica je nadmašila i najoptimističnija predviđanja. Osim odličnim prinosom, jako smo zadovoljni i kvalitetom pšenice. Hektolitar je između 80 i 85, a vlage su izrazito male, u prosjeku 11,5. Žetvu smo odradili za 20 dana uz odlično vrijeme pa nismo imali niti jedan dan prekida. Sve u svemu, jako smo zadovoljni - komentirao je Viboh.

U Poljoprivredi su skinuli i zob s 30 hektara gdje su poželi 185 tona pa je i ovdje prinos od 6 tona izvanredan. Stradao je tek ozimi ječam i to zbog mraza početkom travnja. Unatoč tome imali su pronos od 5,2 tone po hektaru, a Viboh tvrdi, da nije bilo problema sa smrzavanjem, prinos bi bio veći od 6 tona.

Slabiji prinos samo pivarskog ječma


Jedan od najvećih poljoprivrednika u Badljevini kod Pakraca je Branko Lujanac koji je također iznenađen i zadovoljan rezultatima žetve. On je na 25 zasijanih hektara imao prinos od čak 8 tona s hektolitrom koji između minimalno 81 do maksimalno 85. Nešto slabiji urod ima pivarski ječam koji ima jalovih klasova zbog smrzavanja pa je ovogodišnji prinos od 7 tona, za tonu manji nego onaj lanjski.


Nakon odrađene žetve, u Poljoprivredi nema odmora jer je sada prioritet priprema parcela za sjetvu uljane repice koja će ove godine biti zasijana na 175 hektara.

Pšenica ne smije biti ispod 1,5 kune

I dok poljoprivrednici mogu i moraju biti zadovoljni prinosima i kvalitetom, raspoloženje kvari neizvjesnost oko cijene pšenice, a poljoprivrednici su jednoglasni – cijena kilograma ne smije biti manja od 1,5 kune. Iako je posljednjih dana malo zahladilo, a palo je i nešto kiše, kukuruzu treba još vlage i poljoprivrednici kao mogućnost najavljuju slabija oplodnju jer se svilica suši, a uslijed suše i velikih vrućina, gori i pelud.

Ovisno o sorti i kvaliteti zemljišta, to će se sigurno odraziti na rezultate i kvalitetu jer će na klipovima biti praznih zrna. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI