Lipički poljoprivrednici očekuju rekordne prinose

Žetva pšenice
(FOTO: PIXSELL)

25.06.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4528

Velika količina kiše koja je pala krajem svibnja i u prvoj polovini lipnja pogodovala je poljoprivrednim kulturama pa pakrački i lipički poljoprivrednici uoči početka žetve očekuju iznad prosječne, a na pojedinim kulturama i rekordne prinose.

U prvoj polovini lipnja palo je oko 90 litara kiše po četvornom metru i ta količina vlage je dijelom akumulirala nedostatak vlage (snijega) u zimskim mjesecima, a kiša je pogodovala. Sada poljoprivrednici čekaju da se zemlja prosuši, a lijepo i sunčano vrijeme, za koje se poljoprivrednici nadaju da će potrajati, bi trebalo omogućiti dobru košnju bez puno rasipanja.

Najveći poljoprivredni proizvođač na području Pakraca i Lipika je "Poljoprivreda" Lipik čiji radnici i mehanizacija i ove godine obrađuju oko tisuću hektara. Pšenica je zasijana na oko 200 hektara, a očekuje da bi ove godine mogla imati prinos oko 6 tona po hektaru, ili oko pola tone više nego prošle godine, a najraniji rok za skidanje je sredina srpnja. Uz uljanu repicu i nešto zobi, u "Poljoprivredi" su sijali i soju, kukuruz je zasijan na 220 hektara i u odličnom je stanju.


- Lani je zbog suše kukuruz podbacio i imali smo prinos od oko 7,5 tona, a prihvatljiv prinos za normalnu godinu je između 9 i 10 tona. Ove godine bi moglo biti oko 9 tona, najavljuje Željko Viboh, direktor "Poljoprivrede".


Kukuruzu najviše mogu naštetiti visoke temperature i suhi zrak u fazi odmetanja odnosno oplodnje, a dovoljne će biti jutarnje rose da bi oplodnja bila kvalitetna. Problema su pak imali s ječmom i šećernom repom. Ječam, kojeg su zasijali na 70 hektara, je stradao od mraza, a mraz je uništio i šećernu repu na zasijanih 60 hektara pa su cijelu površinu morali presijati.

- Ona sada izgleda fantastično jer se pogodilo vrijeme s kišom koja joj odgovara, ali tko zna što će biti do do listopada kada je predviđeno njeno skidanje, kaže Viboh.

Tomislav Strganac iz Gaja, vlasnik tvrtke "Poljo Gaj", također je zadovoljan stanjem poljoprivrednih kultura. Obrađuje oko 400 hektara zemljišta, a najzastupljenija kultura je soja koju već godinama sije na površini od 120 do 150 hektara.

- Soja se unazad 5 godina pokazala kao kultura koja je najstabilnija po cijeni. Za kilogram se lani dobivalo 2,3 kn. Ove godine, kako sada stvari stoje, soja se dobro razvija. Prvi rokovi za skidanje su  kraj rujna i početak listopada, a zadnjih imali smo vrhunske rezultat: Iako je lani bila suša, imali prinos ispod 3,5 tona po hektaru, a za dobar prinos smatra se već 3 tone. I ove godine očekujem prinos između 3,5 i 4 tone, a sve ide prema tome da rezultatu budu vrhunski, možda čak i preko 4 tone.

Kao i ranijih godina poljoprivrednike i ove godine muče cijene koje, uz to što su prema njihovu mišljenju premale, još su i nestabilne. Poljoprivrednici tvrde da cijena pšenice ne bi smjela biti ispod 1,50 kuna po kilogramu iako je lani bila 1,35 kuna. Sve ovisi o prinosima, a neslužbene su najave da bi ove godine cijene trebale ipak ići malo prema gore u odnosu na lanjske.

- Ipak, negdje već izlaze s cijenom od 1,20 kuna što je smiješno jer su poskupili svi inputi - gorivo, ulja maziva, zaštitna sredstva. Pa samo gnojivo je u odnosu na 2010. poskupilo 15 i 20 posto, tvrdi Viboh.  

S druge strane rekordno visoke otkupne cijene najavljene su za uljanu repicu i to oko 3,5 kn po kilogramu, što je znatno više od 1,50 do 2 kune kolika je cijena kilograma bila lani i proteklih godina. Razlog značajnog povećanja su manje zasijenih površina što je uzrokovalo veću potražnje na tržištu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI