Eko centar Latinovac uređuje stazu do izvora na Grujnom brdu

Latinovac
(FOTO: Stylefelix.com)

16.06.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 5316

Inicijativa za raščišćavanje i uređivanje prilaznog puta do izvora na Grujnom brdu iznad Latinovca u općini Čaglin prošla je na natječaju Zaklade "Slagalica". Eko centar Latinovac, udruga koja je predložila ovu inicijativu, dobit će 13.000 kuna od Zaklade. Taj će novac iskoristiti za krčenje puta, čišćenje i asfaltiranje pješačke i biciklističke staze do izvora.

- Godinama mještani Latinovca, a i okolnih mjesta dolaze na vrelo Grujno brdo puneći cisterne radi navodnjavanja svojih vrtova i to je utjecalo da je voda postala mutna i onečišćena. Pored vrela nestručno je iskopan bazen u koji se voda iz vrela skuplja i ne otiče te se vraća u bunar. Ovo dodatno doprinosi onečišćenju vrela. Iz razgovora s mještanima sela i okolnih mjesta došli smo na ideju da je od velike važnosti osposobiti vrelo za potrebe pitke vode, kao i vode za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Smatramo da je važno čuvati izvore vode ne samo za sadašnje generacije, nego i za buduće - objašnjava Danijela Beretin, voditeljica inicijative.

- Kvaliteta vode iz izvora na Grujinom brdu je visoka pa je udruga Eko centar Latinovac izradila projekt da planinari i drugi izletnici mogu do tamo doći. Ova je inicijativa u sklopu europskog projekta, radi se o širem programu čiji je cilj oživljavanje čaglinskoga kraja. Do izvora je trenutačno jako teško doći, njega ćemo sanirati ovog ljeta i to je prvi korak - rekla je Branka Drabek, predsjednica udruge Eko centar Latinovac.


Radovi na uređenju izvora na Grujnom brdu započet će 1. kolovoza i trajat će mjesec dana. Aktivisti iz udruge Eko centar pozvat će stanovnike Latinovca i obližnjih sela da se uključe.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI