Od 4 gradske tvrtke samo jedna ostvarila dobit

Gradsko vijeće Pakrac
(FOTO: Mario Barać)

08.06.2012. | Mario Barać
Pregleda: 3722

Ako je suditi po izvješćima čelnih ljudi pakračkih gradskih tvrtki - Poduzetničkog centra, Komunalca, Tržnice i Pakračkog lista, prošla je godina ekonomski bila najteža jer su tri od četiri spomenute tvrtke na kraju godine zabilježile minus u poslovanju. Gubitak je knjigovodstveno gledajući najveći u Tržnici i iznosi nešto manje od 300.000 kuna, ali je realna razlika između prihoda i rashoda oko 17.000 kuna. Komunalac je evidentirao minus od 48.000 kuna i uglavnom se radi o potraživanjima iz ranijih razdoblja, dok je Pakrački list poslovao s manjkom od 8.500 kuna. S druge strane pozitivno poslovanje u 2011. godini bilježi Poduzetnički centar Pakrac s viškom od 19.500 kuna na prihodovnoj u odnosu na rashodovnu stranu.

Komunalna infrastruktura lošija nego 1991.

Raspravljajući o ovim izvješćima na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pakraca, vijećnici su se najviše zadržali na radu Komunalca. Direktor Marijan Pierobon je ocijenio kako nam komunalna infrastruktura ni danas nije dostigla razinu prije 1991. godine. Prema njegovim riječima to je posljedica premalih cijena koje ne dozvoljavaju ulaganje u modernizaciju, ali ni u stručni kadar. Tako Komunalac danas ima samo jednog zaposlenog sa završenim fakultetom, a to je upravo Pierobon.


Vijećnici su prigovorili sustavu ispostave računa koji izaziva dodatne troškove, ali, kako je rekao Pierobon, iako ni Komunalcu ne odgovara takav sustav, upravo zbog većih troškova tvrdi da je to zakonska regulativa koje se moraju pridržavati.


Izvršenje proračuna u 2011.: Manjak od 5 mil. kn

Uz gospodarstvene teme, na spomenutoj sjednici se raspravljalo o proračunu. Završno izvješće o realizaciji gradskog proračuna pokazuje da je lani ostvario manjak prihoda odnosu na rashode od 1,08 milijuna kuna. Uz prenesene obveze iz prethodnih godina od 4,2 milijuna kuna, ukupan dug gradske kase popeo se na 5,2 milijuna kuna. Gradonačelnik Davor Huška je naglasio da ohrabruje prva polovina ove godine tijekom koje se, kada je u pitanju gradska blagajna, stanje bitno popravlja i dug je s krajem svibnja prepolovljen. Huška se pohvalio kako je nalaz obavljene revizije najbolji u posljednjih 12 godina, a nalaz je dobio uvjetno mišljenje, između ostalog zbog primjedbe o nenamjenskom trošenju novaca dodijeljenih iz Ministarsva gospodarstva, odnosno Fonda za zaštitu okoliša.

Huška je posebno istaknuo činjenicu da je za ovogodišnju reviziju specifično da nije bilo primjedbi na javnu nabavu.

Proračun za 2012. povećali za 2,8 milijuna kuna

Većinom glasova prihvaćen je i rebalansirani proračunom u kojem se planirana povećanje prihoda za 2,8 milijuna kuna te bi trebali iznositi ukupno 30,07 milijuna. Temelj povećanja su povećani prihodi od međunarodnih organizacija (1,7 milijuna kuna) te potpore iz državnog proračuna (1,9 milijun kuna). HNS-ovac Miroslav Kolar nije podržao proračun, a kako je rekao, jedan od razloga je što je i dalje prisutan trend rasta ukupnog gradskog zaduženja, ali i stoga jer smatra da su dva profesionalna gradska dužnosnika previše za ovaj grad. Naime, gradonačelnik Davor Huška je protekle 4,5 godine bio na na saborskoj plaći, i, kao je naglasio Huška, time je grad uštedio 1,02 milijuna kuna, ali se od 26. lipnja vraća na plaću u Grad Pakrac. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI