Višenamjenski reduktor planiraju prodavati na tržištu

Josip Matijević, Romario Vijačkić, mentror Josip Kaprel, Nikola Orešković i Filip Gunčević
(FOTO: Vjeran Blašković)

28.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 11680

Četiri učenika Tehničke škole iz Požege postigli su zapaženi uspjeh na nedavnoj izložbi radova i inovacija održanoj u Iloku. Najveći uspjeh postigao je rad Romaria Vijačkića koji je izradio višenamjenski reduktor. Upravo taj rad, prema riječima mentora Martina Kaprela, mogao bi u komercijalnu proizvodnju jer za njega postoji najviše interesa. Već su ostvareni i neki poslovni kontakti, pa bi se reduktor koji se u isto vrijeme spaja na pužno kolo, zupčanik, remen i lanac mogao pronaći na tržištu.


Romario Vijačkić i njegov rad

Višenamjenski reduktor učenika Vijačkića bit će na jesen izložen na izložbi inovacija Arca u Zagrebu te početkom listopada u Nurnbergu.



Solarna vikend kuća


Učenik Nikola Orešković za izložbu je izradio model vikend kuće koja sve potrebe za električnom energijom zadovoljava iz sunčeve energije pomoću fotonaponskih ćelija. Kako nam je pojasnio, u sistemu koji je potpuno neovisan od elektrodistribucijske mreže nalazi se regulator punjenja koji bateriju puni stalnim naponom, kako ne bi došlo do preopterećenja.


Učenik Filip Gunčević s kaminom koji dodatno grije prostor

Filip Gunčević izradio je prototip kamina Graf koji je izrađen s okretnom pločom kako bi se mogao zakretati u prostoru tj. usmjeravati toplinu u željenom smjeru. Na vrhu kamina nalazi se dimovodna cijev u obliku radijatora kako bi se povećao postotak iskoristivosti, čime se dodatno grije prostor.

Josip Matijević izradio je višestupnjevani pretvarač napona s 220 volti na 6, 12 ili 24 volte. Pretvarač može poslužiti za napajanje raznih trošila koja koriste istosmjerni napon te kao punjač akumulatorskih baterija.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI