Grand prix Šveđanima, Kinezima prva nagrada

26.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4693

Ozračje ovogodišnjeg Festivala jednominutnih filmova odisalo je svečarskim tonovima. Prije dvadeset godina (1993.) u bivšem klubu SPOK održana je prva revija jednominutnih filmova. U proteklom vremenu filmski festival u Požegi postao je globalno poznat i priznat festival 60 sekundnog filma,

Sinoć su Gradskom kazalištu Požega nakon projekcije 60 filmova dodijeljene su nagrade najboljima na 20. izdanju festivala. Grand Prix festivala u iznosi 1500 eura otišao je u Švedsku za Film Mad Music autora Niklasa Andersona. Prva nagrada pripala je Kinezu za film Traveling, druga Zvonimiru Rumboltu za film Moram se koncentrirati, treća Krešimiru Kvešteku za film Darovi Božića.

Nagrada svjetske festivalske organizacije UNICA pripala je tajvanskom filmu Sexsual delusion, a nagrada publike Tomislavu Starčeviću za film Hoću bracu!


Najbolje filmove birao je peteročlani žiri: Paul Holmes iz Velike Britanije, Ahmed Imamović iz BiH te Krešimir Mikić, Velimir Grgić i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.


Predsjednik GFR film videa Željko Balog zadovoljan je organizacijom i filmovima, iako kaže da je u Požegu došlo nešto manje stranih autora nego prijašnjih godina. Kaže kako je to očito znak i da je na zapadu recesija. U Požegi su proteklih dana bili autori filmova iz Bugarske, Makedonije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije te Bosne i Hercegovine.

- Cjelokupni dojam je izvrstan. Iako ove godine nismo dobili nagradu, u sjećanju nam je ostao 16. festival kada smo dobili zlato. Ovo nam je prvi put da smo u Požegi. Snimili smo art film koji problematizira ljudsku preopterećenost nepotrebnim informacijama, rekao je Tomislav Ćavar iz mostarske udruge Točka koja promovira vizualnu kulturu te suautor filma Book.

Domaćini i organizatori već planiraju daljnje aktivnosti i promocije za festival iduće godine. Tako najavljuju izdanje DVD-a sa 100 najboljih festivalskih filmova povodom 20 godina festivala.

FOTO Pogledajte festivalsku fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI