Lapjak djelomično uređen, planinari žele koncesionara

Planinarski dom Lapjak u Velikoj iznad bazena
(FOTO: Vjeran Blašković)

22.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9687

Planinarski dom Lapjak iznad veličkih bazena tijekom nekoliko zadnjih godina zalaganjem planinara, a uz pomoć donacija, dobio je novo ruho u donjem dijelu zgrade i krovištu koje je u potpunosti obnovljeno. Dva kata sa sobama i dalje su ostali u derutnom stanju, a želja je planinarskog društva Sokolovac, koji je vlasnik doma, da se potpiše koncesijski ugovor s privatnom tvrtkom koja bi Lapjak stavila u komercijalnu upotrebu.

Predsjednik PD Sokolovac Antun Lovrić vjeruje kako se pregovori s potencijalnim budućim koncesionarom odvijaju u dobrom smjeru.
- Od 2008. godine, kada je započeo proces obnove, ovisno koliko novci pristižu ili ne pristižu, ovo je peta godina kako se dom obnavlja. U donjem dijelu nije obnovljen samo sanitarni čvor koji se gradi po standardima ugostiteljstva, priča nam predsjednik Sokolovca Lovrić dodajući kako je u tom vremenu u obnovu uloženo oko milijun kuna.


Donji dio u potpunosti je uređen. (Foto: Vjeran Blašković)


Ono što planinari žele već desetljećima i čega nema dovoljno u našem kraju, posebno u sklopu Parka prirode Papuk su ležajevi kojih bi u Lapjaku, kada dođu novci za obnovu, moglo biti 80-ak.


- Mi smo u pregovorima za rješenje doma. Odmah bismo krenuli na renoviranje drugog kata jer je to manji zahvat. Negdje s 200 do 300 tisuća kuna taj bi se dio mogao urediti i dom bi profunkcionirao u smislu smještaja i spavanja. To je ono što sam uvijek želio da mi u Požegi i u Parku prirode imamo mogućnost održavanja škole u prirodi.


Kat sa sobama tek čeka uređenje (Foto: Vjeran Blašković)

Kako bi planinarski dom Lapjak mogao služiti i drugima, požeško planinarsko društvo pokrenut će postupak preregistracije.
- Park prirode Papuk bi morao imati stacionar za smještaj gostiju i izletnika. S druge strane spomenuo sam već djecu koja imaju obveznu nastavu škole u prirodi, međutim oni odlaze na Jadransko more, na obalu, a ne vide svoj zavičaj. Tu su još sportaši i izletnici. Mi bismo to htjeli napraviti da bude planinarski dom, ugostiteljski objekt, za smještaj izletnika i planinara s time da bi planinari imali popust, priča Lovrić.

Govoreći o vremenu u kojemu bi se ovi planovi mogli i realizirati, kaže kako to ovisi o pregovorima s tvrtkom koja je zainteresirana za koncesiju. Ako oni uspiju Lovrić se nada da bi sve moglo biti završeno kroz dvije ili tri sljedeće godine.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI