Gjenero: Mjesni odbori nemaju nikakve ovlasti

Izbori - biračko mjesto u Babinom viru
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

28.04.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4193

Čak 40 posto onih koji su do danas sudjelovali u našoj anketi o sutrašnjim izborima za vijeća mjesnih odbora u Požegi ne znaju za što bi to trebali glasati i koja je zadaća mjesnih odbora. Izborna praksa proteklih godina pokazuje kako na takve izbore izlazi svega 10-tak posto birača, mahom unaprijed animiranih članova stranaka i njihovih simpatizera.

Politolog i politički analitičar Davor Gjenero iz Zagreba kaže da za takvu sliku o izborima za vijeća mjesnih odbora postoji razlog. Kaže kako je i slab odaziv ili neizlazak na izbore oblik sudjelovanja u političkom životu, za razliku od nekih drugih analitičara koji kažu da se na izbore mora izlaziti.

- Neizlazak birača na ovakve izbore govori o nesređenom izbornom sustavu u državi, a posebno na lokalnoj i mjesnoj razini. Vijeća mjesnih odbora nemaju nikakvu samostalnu funkciju, nemaju žiro-račun, nemaju fiskalnu autonomiju, nemaju samostalne prihode i ne mogu raspolagati prihodovnom stranom, kaže Gjenero. Dodaje kako građani to znaju, a na dan izbora, kako u tim izborima ne vide svrhu, ostaju kod kuće i bave se nekim zanimljivijim stvarima.


- Vijeća mjesnih odbora imaju male ovlasti. Gradonačelnik, otkako je napravljena izborna reforma, ima nesrazmjernu moć u odnosu na gradsko vijeće, pa tako i može donositi i odluke o radovima koji će biti izvedeni na području nekog mjesnog odbora, nastavlja analitičar Gjenero uz poruku da Hrvatska mora napraviti ozbiljnu reformu lokalne samouprave.


Tako će Požežani sutra imati priliku birati one koji će gradonačelniku, a deklarativno i gradskom vijeću predlagati radove i potrebe stanovnika na području mjesnih odbora. I to im je jedina ovlast, cilj i zadaća. Možda najveću korist od ovih izbora imaju oni koji će sutra raditi na provedbi izbora u biračkim odborima. Njihova korist bit će konkretna te isplaćena iz gradskog proračuna u hrvatskoj valuti.

Mnoga vijeća mjesnih odbora tijekom četiri godine, na koliko se biraju, nisu se niti jednom sastala niti izradila plan rada i potrebnih radova. Sve se to može izraditi i napraviti mimo njih - jer takav je izborni sustav i vertikala odlučivanja koju propisuje hrvatski izborni sustav.

Ukoliko sutra izlazite na izbore za vijeća požeških mjesnih odbora (niste među onih 90 posto birača koji će ostati kod kuće) evo i popisa biračkih mjesta.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI