Na izmaku snaga: Gasili cijelu noć, a već izbio novi požar

DVD Pakrac - ilustrativna fotografija
(FOTO: DVD Pakrac - Facebook)

29.03.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4999

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakrac iza sebe imaju neprospavanu noć jer su gasili i jutros u 11 sati uspjeli ugasiti najveći požar na otvorenom na području Pakraca u posljednjih desetak godina.

Gorjelo 80 hektara

Sinoć u 21,55 su zaprimili dojavu da gori požar na otvorenom u Kričkama, 20 kilometara udaljenima od Pakraca, a gorjelo je ni manje ni više nego čak 80 hektara površine.


– Dugo sam u vatrogastvu, ali ne sjećam se tako velikog požara na otvorenom, rekao je Ilija Turković stariji, predsjednik pakračkog DVD-a.


U intervenciji je sudjelovalo svih 26 operativnih članova Društva od kojih su 4 profesionalci, koristili su sva 4 raspoloživa vatrogasna vozila, a gašenje je otežavao i minski sumnjiv teren. Nakon cjelonoćne borbe s vatrenom stihijom, vatrogasci su nešto prije 11 sati ugasili požar.

– Tek što smo se vratili u Pakrac, u 11,09 sati smo primili dojavu da gori požar na otvorenom u Prekopakri. Na sreću, bio je ovo znatno manji požar na jednom hektaru zemljišta koji je gasilo 12 vatrogasaca, dodaje Željko Žgela zapovjednik DVD-a Pakrac.

Vatrogasci na izmaku snaga

Iako tvrdi da pakračkom vatrogasnom društvu ne nedostaje ni tehnike ni ljudstva, zapovjednik Žgela kaže kako su pakrački vatrogasci već na izmaku snaga jer su u ožujku imali 21 intervenciju gašenja požara na otvorenom, a ilustracije radi, u cijeloj 2010. godini su imali 27 požarnih intervencija.

Pakračani su se već gotovo naviknuli na zvuk sirene koja se posljednjih dana oglašava svakodnevno.

- Teško je reći da su požari podmetnuti, vjerojatni uzrok je neopreznost u kombinaciji sa sušom i vjetrom. Počinitelj, kada vidi što je napravio, vjerojatno pobjegne s mjesta događaja i ne dojavi požar na vrijeme. Takav slučaj smo jučer imali u Kričkama gdje je požar, prema nekim informacijama, gorio cijeli dan, a nama je dojavljeno tek u 21,55 sati, ogorčen je Ilija Turković stariji. Dodaje kako bi kazne trebalo naplaćivati svima koji prije paljenja biljnog otpada na njivama ne obavijeste vatrogasce.

Za 33 požara poznat tek 1 počinitelj

U 33 ovogodišnja požara na otvorenom koja su gasili pripadnici DVD-a Pakrac, a u kojima je ukupno opožarena površina od 125 hektara, otkriven je tek jedan počinitelj i to za požar koji je u pakračkoj ulici Pepe Polaka gorio 26. ožujka. Za neopreznost i ne pridržavanje uputa pri paljenju, među kojima je i obavezno preventivno dojavljivanje vatrogascima, odgovarat će 25-godišnjak, a zakon propisuje kaznu do 2.000 do 15.000 kuna.

Još jedan počinitelj otkriven je u Lipiku i to za požar koji je u Donjem Čagliću, u Ulici Marija Božića, uzrokovao 52-godišnjak. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI