Rastrojeni napadač u Sulkovcima ispalio 49 metaka na policajce

Napad u Sulkovcima
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

26.03.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 9420

Policijski službenici koji su sudjelovali u subotnjoj drami u Sulkovcima kod Pleternice ponijeli su se profesionalno i herojski. Napadač je ispalio 49 komada streljiva, dok su policajci ispalili svega 6, od kojih su četiri metka ispucana u zrak, u znak upozorenja.

- 56-godišnjak je po dolasku policije pred njegovo dvorište izašao s automatskom puškom, tzv. "kalašnjikovim" pa se vratio u kuću. Policija je osigurala prostor i blokirala promet te se 12 pripadnika interventne policije skrilo u zaklon jer je muškarac nastavio s prozora i s ulaznih vrata ispaljivati rafale prema njima - prepričao je Željko Grgić, načelnik Krim-policije u PU požeško-slavonskoj.


Željko Grgić i Ivana Radić (foto: M. Nakić)


Prema Grgićevim riječima, policija je tada mobitelom stupila u kontakt s rastrojenim napadačem i pokušali su ga odgovoriti od nastavka napada i da se preda, no razgovori nisu urodili plodom.


- Bio je nezadovoljan životom i svojom situacijom. Spominjao je rat i prava branitelja.

Iza 22 sata 56-godišnjak je ponovno izašao iz kuće, ovoga puta uputivši rafalnu paljbu s udaljenosti od svega 8 metara od policijskog zaklona. Nije nikoga pogodio. Policajci su potom zapucali u zrak radi upozorenja, no nakon što se oglušio upucali su ga u natkoljenicu. Nakon pada, pokušao je staviti novi spremnik sa streljivom u pušku, no policajci su intervenirali i onemogućili ga. Potom su pozvali Hitnu pomoć, koja ga je prevezla u Opću županijsku bolnicu Požega. Iako su prema prvim informacijama bile lake, ipak se radi o teškim tjelesnim ozljedama.

Kod njega je uz automatsku pušku nađen puni spremnik s 200-tinjak komada streljiva, a prilikom naknadne pretrage obiteljske kuće i kubura. Zasad nije poznato je li bio pod utjecajem alkohola.

Napadaču slijede kaznene prijave zbog teškog ubojstva u pokušaju, za koje je predviđeno najmanje 10 godina zatvora, za sprečavanje službenih osoba u obavljanju dužnosti, i za nedozvoljeno držanje oružja.

Načelnik Grgić je zaključio kako policijski službenici nisu prekoračili ovlasti pri intervenciji te je naglasio kako ih pohvaljuje zbog profesionalne i uspješne akcije u kojoj ipak nije bilo ljudskih žrtava.

Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske iznijela je neke statističke pokazatelje.

- Tijekom zadnjih 5 godina zabilježili smo 70 kaznenih djela na štetu policijskih službenika. Među njima je 21 napad na službenike i 18 sprečavanja u obavljanju dužnosti. Dva se djela odnose na opće opasne radnje, a dva su ubojstva u pokušaju. Najčešće se napadaju službenici prilikom uspostave javnog reda i mira i prilikom privođenja. Ukupno je 37 policajaca ozlijeđeno u tim napadima. Policija je upotrijebila vatreno oružje u dva slučaja. Osim subotnjeg napada u Sulkovcima, oružje je upotrebljeno i 2009. godine u Podgorju - ispričala je glasnogovornica Radić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI