Sud nije odlučio da Zlatne žice pripadaju Gradu Požegi

Ilustracija: programi festivala
(FOTO: 034portal.hr)

16.03.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10489

- Trgovački sud u Osijeku nije odlučio da Zlatne žice Slavonije pripadaju Gradu Požegi, već je odbio odrediti privremenu mjeru kojom se zabranjuje Gradu Požegi korištenje imena i znaka koju je 2 dana prije početka festivala Zlatne žice Slavonije prošle godine u Požegi podnijelo Društvo Zlatne žice - izjavila je za 034portal odvjetnica Društva Margareta Krivić.

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Društva i potvrdio rješenje Trgovačkog suda u Osijeku. Naime, u nekim medijima ovih se dana pojavila informacija da je Sud u Osijeku odlučio da je Grad Požega nositelj prava na znak festivala.

Povreda autorskih prava


- Na Trgovačkom sudu u Osijeku pokrenut je postupak za zaštitu povrijeđenog autorskog prava na postojeći verbalni naziv i grafički znak festivala Zlatne žice Slavonije, a u kojemu je predloženo mirenje. Kako odvjetnik Grada Požege nije mogao prisustvovati na ročištu na kojemu je trebalo biti održano mirenje, novo je zakazano za travanj, pojašnjava odvjetnica Krivić i dodaje.


- To je postupak koji se vodi u Osijeku, dok Društvo pokreće drugi postupak na Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo za proglašenje žigova koje je zaštitio Grad Požega ništavnim (ime festivala Zlatne žice Slavonije i logo patkice ispred žica tamburice).

Podsjetimo kako je Državni zavod za intelektualno vlasništvo već odbio Društvo Zlatne žice za upis prava za zaštitu imena i žiga, no po riječima odvjetnice Krivić, to je i logično jer je Grad Požega 2008. bez znanja Društva obavilo taj upis, pa se Društvo nije moglo upisati na nešto za što je već netko drugi upisan.

Upis zaštite bez znanja Društva

- To se napravilo u zloj vjeri što je i razlog zašto Društvo Zlatne žice ide u postupak proglašenja ništavnosti upisa Grada Požege na polaganje prava na ime i znak. S jedne strane Grad je 2008. godine podupirao Društvo pri organizaciji festivala, a paralelno je registrirao znak i žig u svoje ime bez znanja Društva, rekla je odvjetnica Margareta Krivić.


Lijevo: Znak kojega je zaštitio Grad Požega. Desno: Znak kojega nije uspijelo zaštiti Glazbeno društvo Zlatne žice.

Dodala je i kako je Društvo od 1990. godine radilo na korist i na čast građana Požege, a danas im se taj rad onemogućava i šikanira ih se pod krinkom organizacije festivala za korist i dobrobit građana Požege.

Komentirajući da Grad Požega ima pravo tražiti naknadu štete za korištenje žiga i imena u iznosi 100.000 kuna za Društvo i 10.000 kuna za odgovornu osobu odvjetnica je rekla da zakon uistinu to propisuje, no da je sudska praksa ključna u takvim situacijama. Kaže kako sud u takvim slučajevima provjerava može li tužena strana dokazati da se duže koristi imenom i žigom (znakovljem) od onih koji tuže i zaključuje kako nije teško dokazati da se upravo Društvo od 1990. godine koristi imenom i znakom Zlatne žice Slavonije.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI