Pješaci, motoristi i biciklisti sve češće stradavaju

Policijski službenik na motociklu u novoj odori
(FOTO: PU požeško-slavonska)

14.03.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 6192

"Od šest smrtno stradalih osoba prošle godine u prometnim nesrećama, čak pet spada u skupinu najugroženijih sudionika u prometu, a to su pješaci, biciklisti, mopedisti i motociklisti", rekao je Zvonimir Lukačević, službenik za sigurnost u prometu PU požeško-slavonske na današnjoj konferenciji za medije.

Dolaskom ljepšeg vremena ponovno je na cestama više pješaka i biciklista, a motociklisti se trude nadoknaditi izgubljeno razdoblje za vožnju tijekom zime pa je samim tim i veći rizik od prometnih nesreća. Lukačević je upozorio da motociklisti često bezobrazno krše pravila u prometu, prvenstveno ograničenje dozvoljene brzine, prednost prolaska i nedozvoljeno pretjecanje. Biciklisti, koji su dužni nositi zaštitnu kacigu, ali tijekom noći i za vremena kada je smanjena vidljivost i zaštitni prsluk, često to ne čine. Pješaci također trebaju više paziti kada se kreću da to čine na nogostupu gdje ga ima i da prelaze cestu isključivo preko označenog pješačkog prijelaza.

Iako je broj prometnih nesreća lani smanjen u odnosu na 2010. godinu, povećan je broj sudionika iz ove grupacije. Međutim, pješaci su prekršajno kažnjeni samo u 12 prometnih nesreća, dok su vozači kažnjeni u 134 nesreće. Pješaci su najčešće bili krivi zbog neprelaženja ceste preko označenog pješačkog prijelaza.


Lukačević je govorio i o aktualnoj akciji koju ovih dana provodi PU požeško-slavonska koordinirano s drugim policijskim upravama u Republici Hrvatskoj, ali i zemljama Europske unije.


- Od 12. do 18 ožujka provodimo pojačani nadzor sigurnosti u prometu s posebnim naglaskom na korištenje sigurnosnog pojasa. Ukazao bih na osobitu potrebu korištenja pojasa koji dokazano smanjuje broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih. Ovom nam je akcijom cilj postići da 98 posto sudionika u prometu koristi pojas. Mnogi ne znaju, ali prema zakonu pojas se mora koristiti u vozilu na svim mjestima gdje je on ugrađen, što znači i na stražnjim sjedalima ako ga ima.

Za nekorištenje sigurnosnog pojasa u vozilu predviđena je novčana kazna od 500 kuna. Tijekom prošle godine 877 sudionika u prometu bilo je prijavljeno zbog ovog prekršaja, što je ukupno oko 440.000 kuna.

Policija je na današnjoj konferenciji za medije predstavila i novu odoru za službenike na motociklima.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI