Europa daje pola milijuna eura za šminkanje naših izletišta

Jedan dio projekta odnosi se i na jezero Raminac - arhivska fotografija
(FOTO: Pakrački list)

16.02.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4978

Krenuo je 14-mjesečni rok za provođenje programa "Stazama lipicanaca i kune" vrijednog 515.400 eura (oko 3,9 milijuna kuna) kojim bi na području Pakraca i Lipika trebalo unaprijediti turističke sadržaje na nekoliko prepoznatljivih lokacija. Među njima su Planinarski dom Omanovac, jezera Pjeskara, Raminac i Pakurnovac, te staze (pješačke, biciklističke i jahačke) koje ih povezuju, a na kojima se nalazi još 8 privatnih tustičkih destinacija.

Veći dio sredstava iz EU

Tri četvrtine tih sredstava, oko 3 milijuna kuna, osigurano je kroz predpristupni fond EU IPA, o čemu je lipički gradonačelnik Antun Haramija, kao partner IPA-e potpisao ugovor, dok se Grad Pakrac pojavljuje kao partner Gradu Lipiku, a Poduzetnički centar Pakrac kao partner - stručni  suradnik.  U planiranom projektu Grad Lipik se kao sufinacijer pojavljuje s iznosom od  70.700 eura (oko 540.000 kuna), a Grad Pakrac s 58.000 eura (oko 440.000 kuna što će ovisiti o tečaju), ali konačni  iznosi ipak bit će određeni onim što će nalagati izvođenje projekta na terenu, rekla je Veronika Prhal, voditeljica projekta ispred gradske uprave Lipik.


Sto kilometara staze


Osim unapređenju sadržaja, dio programa predviđen je i za edukaciju koji bi trebali proći pojedini zaposlenici i aktivisti iz obje gradske turističke zajednice, članovi  Klastera "Kuna", Biciklističkog kluba "Titan", PD "Psunj" i Ergele Lipik, te dva verificirana tustička vodiča Manuela Marter i Santo Tessari. Sama kružna staza, koja bi po završetku trebala biti prohodna cjelom dužinom za prolaz pješačenjem, biciklističkom vožnjom i jahanjem polazi od pakračke Česme, preko stadiona, pored bolnice na lijevu obalu Pakre, kroz Pakračko polje do Jadranske ulice u Lipiku, te nasipom uz Pakru do jezera Pješčara, pa cestom pored Ergele do jezera Raminac, cestom do Klise i Matkovca do jezera Pakurnovac, dalje do Pakraca uz mogućnost pješačenja kroz poznate staze Kalvarije do Omanovca pa preko Begovače i Šeovice nazad u Lipik ili Pakrac. Ovakva staza obuhvaća oko 100 kilometara.

Više o ovom projektu pročitajte u novom broju Pakračkog lista.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI